Potrivit ministrului sănătății, România a trecut prin a doua cocoașă mai agresivă decât primul val al pandemiei de COVID-19. Dacă ar fi fost respectate regulile stabilite în momentul relaxării, 15 mai, nu am fi ajuns în această situație.

”Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă", a declarat marți, la Oradea, ministrul sănătății.

”Am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem spre 1.034 de paturi complet utilate și 473 de cazuri la ATI", a spus Tătaru, adăugând că acest moment poate fi gestionat.

Ministrul a mai spus că personalul medical a făcut față în această perioadă, dar peste 4.000 de cadre medicale și personal auxiliar din spitale s-au infectat cu Sars-CoV-2.

"Această pandemie nu se tranșează în spitale, ci în prespital, unde avem o transmitere accentuată și o creștere a numărului de cazuri", a explicat Tătaru, subliniind că populația trebuie să respecte condițiile de distanțare, pentru că altfel se va ajunge la o blocare a sistemului.