Există posibilitatea ca aglomerările de pe litoral să devină focare de coronavirus, a avertizat miercuri ministrul sănătății, care le-a cerut turiștilor să respecte regulile recomandate privind COVID-19, chiar dacă nu există cadru legislativ.

"Turiștii trebuit să știe că, chiar dacă nu mai există cadrul legislativ pentru o perioadă, noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ, trebuie să respecte aceleași reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unitățile de primire urgențe, să evalueze starea lor de sănătate. Un simptom respirator trebuie tratat și trebuie suspicionat ca o infecție cu COVID", a declarat, la Constanța, Nelu Tătaru, adăugând că tinerii care se distrează pe litoral, fără respectarea regulilor transmise de autorități, pot transmite virusul în alte județe.

Totodată, ministrul sănătății, nu a exclus varianta că aglomerările de turiști de pe litoral pot deveni focare de infecție COVID-19: "Există această posibilitate. Tot ceea ce înseamnă contact fizic prelungit, nepăstrarea unei distanțări fizice, pot face o transmitere. Simptomatologia într-o infecție COVID începe din a doua până în a zecea zi. Tinerii se pot distra în condițiile și în normele pe care le-am stabilit cu cei de la HORECA. Am stabilit niște norme de desfășurare și funcționare atât a plajelor, teraselor, cât și a hotelurilor".

Ministrul Tătaru a mai spus că în primele două-trei zile după decizia Curții Constituționale circa 550 de pacienți cu COVID-19 au solicitat externarea, dar numărul acestora a scăzut în ultimele zile.

”În contextul în care nu există o legislație, așteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau care au fost în contact cu persoane infectate. Până atunci, noi trebuie să gestionăm medical acest moment”, a adăugat Nelu Tătaru.

Guvernul a aprobat luni proiectul pentru aplicarea măsurilor de carantină și izolare, în urma deciziei Curții Constituționale, document care trebuie să fie aprobat de Parlament.