Ministrul sănătății a declarat că în perioada următoare vor fi operaționalizate încă 280 de paturi la terapie intensivă în 24 de spitale.

„Noi avem un număr în jur de 1.390 de paturi la terapie intensivă, avem 1.132 de pacienți la terapie intensivă, mai avem în operaționalizare încă 280 de paturi de la 24 de spitale, operaționalizarea lor făcându-se între 7 și 21 de zile”, a spus Nelu Tătaru duminică, după ce a vizitat Institutul Clinic Fundeni împreună cu președintele Klaus Iohannis.

Ministrul a precizat că există o evaluare parțială cu privire la deficiențele constatate în spitale, scrie Agerpres.

„Avem niște rezultate parțiale în care atât noi, cât și cei de la ISU sau ANMDMR, în funcție de deficiența constatată, am făcut un program de conformare urmând să avem evaluarea la încă 14 zile. (...) Vorbim de evaluarea fiecărui circuit în secțiile de ATI de care se ocupă Ministerul Sănătății prin Inspecția de Stat, ministrul va face un raport separat la tot ce înseamnă circuite electrice, precum și ce va face ANMDMR pentru aparatură și circuitele de gaz”, a arătat Tătaru.

Tătaru a precizat că locurile de la terapie intensivă sunt în dinamică.

„În București, în acest moment, avem suplimentare cu șase paturi la Spitalul Sfânta Maria, cu opt paturi la Spitalul Cantacuzino, cu 30 de paturi de terapie intensivă și 30 de paturi de terapie intermediară la Spitalul Monza Metropolitan și reevaluăm celelalte structuri care pot să facă adaptarea paturilor de terapie intensivă”, a afirmat ministrul sănătății.

Potrivit acestuia, se ia în calcul transferul pacienților în străinătate, dacă va fi nevoie.

„Sper să nu ajungem în acel moment, fiindcă reevaluăm tot ce înseamnă terapie intensivă, dar dacă va fi nevoie luăm în calcul și acest lucru. După cum știți, la nivelul comunității europene, există un mecanism pentru transferul în momentul în care într-adevăr nu mai avem această capacitate. În toată această pandemie au existat aceste transferuri de pacienți în județele limitrofe sau la distanță atunci când a fost nevoie de paturi pentru terapie intensivă”, a mai spus Tătaru.