O aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române a decolat sâmbătă dimineață de la Baza 90 Aeriană Otopeni către Milano pentru a transporta în Italia 90.000 de măști de protecție tip FFP 2.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale, aceste materiale sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziționate de către țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane de euro semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene.

La întoarcere, aeronava va aduce în țară echipa de medici și asistenți care a participat în Italia, în perioada 7 - 24 aprilie, la misiunile destinate salvării persoanelor afectate de noul tip de coronavirus, alături de personalul medical italian, precizează sursa citată.

Echipa de medici și asistenți români a fost însoțită în această misiune de un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în calitate de ofițer de legătură, având misiunea de a facilita, împreună cu autoritățile locale, integrarea echipei românești în sistemul medical italian.

Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii stabilește cadrul juridic de constituire a rescEU - rezerva de capacități a Uniunii Europene, ce vizează oferirea de asistență în situații în care capacitățile existente la nivel național și cele angajate de statele membre nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale și provocate de om.