Președintele Klaus Iohannis a transmis marți, după o nouă ședința de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, mulțumiri românilor că au stat în case pe perioada Paștelui.

"Dragi români, vreau să vă mulțumesc că ați respectat măsurile impuse de autorități. Sunt foarte bucuros să constat că am reușit cu toții să facem ce ne-am propus, în speță să stăm acasă. Vreau să mulțumesc și bisericilor, preoților, care aua vut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în așa fel încât oamenii să nu se infecteze. Mulțumiri se cuvin și autorităților care au știut să intervină și să vină în ajutorul oamenilor. Mulțumiri speciale medicilor și cadrelor medicale", a spus Klaus Iohannis.

Președintele a condamnat manifestările violente din prima zi de Paște.

"Au fost oameni care nu au înțeles despre ce este vorba și aici trebuie să laud auoritățile care au intervenit la timp și ferm. Așa trebuie să rămână în continuare, nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente", a continuat președintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat că, dacă situația COVID-19 se va stabiliza, după data de 15 mai se poate vorbi de unele relaxări ale restricțiilor. 

"Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare", a adăugat șeful statului.

Președintele a adăugat că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-o dată, fiindcă "specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții".

"Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu Comitetul Științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul sănătății declarații, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și rezultatele din teritoriu", a mai declarat Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a criticat și planul lansat în spațiul public de șeful Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel.

"Așa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă și să spună „așa se va întâmplat”. Repet, lucrurile se vor întâmpla așa cum vor fi decise de autorități, în baza dovezilor clare, practice, științifice.A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște și vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină. Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun", a continuat Iohannis.

El le-a transmis persoanelor în vârstă să stea liniștite pentru că "nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane".

El a mai precizat că astfel de planuri, "prost gândite și prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populație, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie".

+++ 

La ședință au participat președintele Klaus Iohannis, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a participat și el.