Președintele Klaus Iohannis a convocat marți nouă ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, ulterior venind cu o serie de explicații privind perioada de după 15 mai.

UPDATE 

 • ”Din păcate, epidemia COVID-19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de o mie de victime ale acestei epidemii. În continuare, avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data administrativă de 15 mai, când se termină starea de urgență și vom intra într-o altă formă de organizare, tipică pentru situații de epidemii și anume în starea de alertă. Foarte mulți români se întreabă și ne întreabă ce se schimbă după 15 mai, ce nu se schimbă, ce noutăți avem pentru ei”.
Ce devine obligatoriu după 15 mai?
 • devine obligatoriu portul măștii, o mască care acoperă gura și nasul, atunci când ne găsim în spații interioare: ”De exemplu, când mergem la magazin sau când mergem să cumpărăm alimente sau în alte situații, de exemplu când mergem cu transportul public în comun, când intrăm în stația de metrou, evident în metrou, deci în interior masca este obligatorie”.
 • este obligatorie, atenție, nu este o recomandare, este obligatorie păstrarea unei distanțe, distanța obligatorie între persoane este de 1,5 metri, asta însemnând distanța a două brațe; dacă amândoi întindem brațul, distanța căutată este asta.
 • Igiena mâinilor devine obligatorie și este extrem de importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des și întotdeauna când venim acasă de la magazin sau de la o activitate în afară.
Ce se redeschide?
 • se redeschide parțial comerțul, se pot redeschide magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă.
 • se redeschid saloanele de îngrijire personală.
 • se redeschid muzeele.
 • serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale și anume serviciile religioase cu credincioși pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în fața bisericii, deci în exterior: ”Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1 metru și jumătate. În a doua și în a treia etapă, aceste condiții vor fi, evident, rediscutate, dar noi considerăm că este important să facem un prim pas și să facem iarăși posibile serviciile religioase cu credincioși, repet – în această primă etapă doar în aer liber”.
 • Pentru sportivi, sunt două situații:
 • 1. ”Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, de verificări medicale, însă competițiile sportive, în această primă etapă, nu vor începe. Deci, repet – sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții foarte clare descrise, dar competițiile sportive nu vor reluate acum, în prima etapă”.
 • 2. ”Pentru sportivii amatori este posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual - sport individual, inclusiv dacă se folosește o bază sportivă, dar numai în aer liber. Deci, pentru amatori este posibil să își reia activitatea doar la sporturi individuale și doar în aer liber. Iar dacă se folosește o bază sportivă, accesul în vestiar, deci acolo unde își schimbă echipamentul, nu este permis”.
Recomandare: autoritățile locale să deschidă parcurile

La ce se renunță?

 • se renunță la declarația pe propria răspundere în interiorul localității, dar nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunțăm la deplasările la care se poate renunța fără prea mari sacrificii.

Ce rămâne obligatoriu?
 • în primă etapă, e interzisă deplasarea în afara localității, dar sunt excepții, precum muncile agricole, serviciu, sporturi individuale (bicicletă), e în continuare nevoie de o declarație, - mai puțin în zonele metropolitane.
”Mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează activitățile, restricțiile și felul în care se gestionează această stare de alertă. Este nevoie urgentă de această lege și solicit Parlamentului, parlamentarilor, să decidă pe această lege cu maximă celeritate”.

+++

La ședință participă prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.