Oficiul European de Luptă Antifraudă a pornit o anchetă după ce mai multe țări UE au anunțat că au avut oferte din partea unor „presupuși intermediari” pentru 900 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID la un preț total solicita

OLAF a declanșat o investigație în cursul acestei luni în privința unor oferte de vaccinuri frauduloase, subliniind că escrocii încearcă să profite de pe urma faptului că din cauza crizei de vaccinuri campania de inoculare bate pasul pe loc.

„OLAF a primit informații de la mai multe state UE despre oferte de vaccinuri împotriva COVID-19 de la presupuși intermediari”, a precizat biroul de presă al OLAF într-un comunicat trimis Reuters, scrie Agerpres.

„Până acum, toate aceste oferte diferite reprezintă peste 900 de milioane de doze de vaccinuri la un preț solicitat total de 12,7 miliarde de euro”, a adăugat sursa citată.

Companiile farmaceutice care produc vaccinuri împotriva coronavirusului susțin că vând numai guvernelor, cu care au o relație directă.

Liderii UE vor discuta joi prin videoconferință despre cum îi pot proteja pe cei 450 de milioane de cetățeni ai lor de tulpini noi, mai contagioase, ale coronavirusului, despre asigurarea unor livrări stabile de vaccinuri, intensificarea producției și modificarea vaccinurilor pentru a contracara noi variante.

Doi oficiali din cadrul Comisiei Europene și-au exprimat joi îngrijorarea în privința vaccinurilor „fantomă” care se află acum pe piață.

„Este cu adevărat o cantitate mare. Nimeni nu are nicio idee ce se află de fapt în aceste flacoane... În cea mai bună situație acest lucru pur și simplu nu funcționează, iar în scenariul cel mai prost este o problemă foarte serioasă”, a declarat unul dintre oficialii UE.

Oficialul, care a observat că cele mai multe doze oferite guvernelor UE ar fi fost așa-zise vaccinuri AstraZeneca, a comparat situația cu cea de la începutul pandemiei de coronavirus din prima parte a lui 2020 când infractorii profitau de penuria de măști și alte echipamente de protecție.