Olanda va intra într-o carantină totală începând din această seară și până pe 19 ianuarie.

Premierul Mark Rutte va anunța la ora locală 19:00 măsurile restrictive. Presa olandeză a publicat deja pe surse o serie de restricții care vor fi reimpuse.

Practic, se închide tot, cu excepția magazinelor care comercializează produse esențiale.

Începând de miercuri se închid școlile primare și secundare, iar cursurile se vor muta din nou în online. Și centrele afterschool se vor închide. Se va face o excepție pentru copiii ai căror părinți lucrează în sectoare esențiale. Sălile de sport, piscinele și saunele vor fi și ele închise.

Rămân deschise cabinetele stomatologice și de psihoterapie.

Marc Bonten, microbiologist și membru al echipei de experți guvernamentali, a precizat că cei mici ”nu contribuie prea mult la răspândirea virusului”, dar decizia de închidere a școlilor a fost luată pentru ca părinții să nu mai circule prea mult, în condițiile în care vor lucra de acasă, relatează Dutchnews.nl.

Oamenii vor fi rugați să stea acasă cât mai mult posibil și să evite vizitele. De altfel, nu sunt permiși decât doi oaspeți, cu excepția zilelor de 25 și 26 decembrie când pot fi primite trei persoane.

Miniștrii, reuniți astăzi într-o ședință de urgență, se tem că oamenii nu mai respectă în mod serios măsurile de combatere a COVID-19.

Săptămâna trecută, polițiștii au dat 543 de amenzi celor care au încălcat măsurile și a pus capăt la 50 de petreceri ilegale.