Numărul noilor cazuri de infectare cu coronavirus este în creștere în Europa, a remarcat joi Organizația Mondială a Sănătății, care avertizează că sistemele de sănătate ar putea fi din nou sub presiune.

„Săptămâna trecută, Europa s-a confruntat cu o creștere a numărului de cazuri săptămânale pentru prima oară după mai multe luni (...) 30 de țări au fost afectate de o creștere a noilor cazuri de coronavirus în cursul ultimelor două săptămâni”, a declarat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, la o conferință difuzată online din Copenhaga, potrivit Agerpres.

„În 11 dintre aceste țări, accelerarea transmiterii a antrenat o recrudescență semnificativă care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate la capătul prăpastiei încă o dată în Europa”, a declarat oficialul OMS, fără să nominalizeze vreo țară sau să ofere cifre naționale.

Potrivit OMS, regiunea înregistrează zilnic câte 20.000 noi cazuri de coronavirus și peste 700 de decese.

Kluge a salutat pe de de altă parte „reacția rapidă” a unor țări precum Polonia, Germania, Spania și Israel în fața escaladării noilor cazuri survenite „în școli, mine de cărbune și unități de producție alimentară”.

„Când noi focare de cazuri au apărut, acestea au fost controlate prin intervenții rapide și bine țintite”, a spus el.

Germania a anunțat pentru prima oară marți o reintroducere a izolării la scară locală care vizează peste 600.000 de persoane, din cauza apariției unui important focar de contaminare la cel mai mare abator din Europa, în Renania de Nord Westfalia (vestul țării).

La nivel mondial, au fost raportate peste 9,5 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar peste 485.000 de persoane au murit din cauza COVID-19.