OMS nu e de acord cu închiderea granițelor, fapt ce nu va împiedica răspândirea noii variante Omicron. În schimb, ar funcționa măsurile luate împotriva actualei variante dominante - Delta.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spun că, deși închiderea granițelor poate ajuta unele țări să câștige timp pentru a face față noii variante Omicron, măsurile puse în aplicare pentru a face față variantei Delta trebuie să rămână baza pentru combaterea eficientă a pandemiei.

”Controlul la frontieră poate întârzia apariția virusului și ne poate ajuta să câștigăm timp. Dar fiecare țară și fiecare comunitate trebuie să se pregătească pentru o nouă creștere a numărului”, declară directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, dr. Takeshi Kasai.

Africa de Sud și Botswana au fost nemulțumite de faptul că mai multe țări, inclusiv africane, au suspendat zborurile către cele două state în care a apărut noua variantă. Președintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, a declarat că unii dintre diplomații testați pozitiv cu varianta Omicron au venit în țara sa din Europa, cerând ridicarea restricțiilor de călătorie impuse de mai multe state europene și din alte părți ale globului la adresa unor țări din sudul Africii.

Deocamdată nu s-a stabilit cum și unde a apărut Omicron. Africa de Sud - pe 25 noiembrie și Botswana - pe 26 noiembrie au raportat detectarea unei noi variante de Sars-CoV-2 cu multe mutații diferite de varianta Delta, reamintește Reuters.

„Vestea bună e informațiile pe care le avem în prezent despre Omicron nu sugerează că trebuie să schimbăm direcțiile răspunsului nostru”, a adăugat Takeshi Kasai.

Cu toate acestea, el a adăugat că regiunea Asia-Pacific ar trebui să se pregătească pentru o creștere a cazurilor înaintea sărbătorilor de Crăciun. Oamenii trebuie să rămână vigilenți în contextul creșterii  numărului de călătorii și de reuniuni. 

Deși rămân multe necunoscute despre noua variantă, unele autorități sanitare bănuiesc că ar putea fi mai contagioasă. Rămân multe întrebări, inclusiv dacă e mai periculoasă decât Delta sau dacă vaccinurile existente sunt eficiente. 

Directorul regional pentru situații de urgență al OMS, dr. Babatunde Olowokure a subliniat  că autoritățile trebuie să implementeze aceleași măsuri folosite pentru a reduce răspândirea variantei Deltei, precum vaccinarea cu schemă completă, distanțarea socială și purtarea măștilor. 

El a precizat că Organizația Mondială a Sănătății colaborează cu mai multe institute de cercetare pentru studierea Omicron, dar până acum nu au apărut informații care să sugereze că ar fi nevoie de o schimbare a abordării privind gestionarea pandemiei.

Dr. Takeshi Kasai consideră că Omicron este probabil deja mult mai răspândită decât o arată raportările din prezent. 

Apărută mult mai devreme

"Această variantă cu foarte multe mutații a apărut mai devreme decât mă așteptam. Estimam undeva anul viitor”, a declarat directorul general al BioNTech, Ugur Sahin.

Acesta spune că mutațiile virusului înseamnă că vaccinările anuale ar putea să deveni o regulă, așa cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere.

El susține că va fi nevoie de un nou vaccin împotriva COVID-19, ”la un moment dat”.

Sahin estimează că această variantă ar putea fi capabilă să infecteze persoanele vaccinate.

”Anticipăm că persoanele infectate care au fost vaccinate vor fi în continuare protejate împotriva bolilor grave", a adăugat el.

Apel la calm

Soumya Swaminathan, savantul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat vineri pentru Reuters că, deși noua variantă a coronavirusului Omicron pare a fi foarte transmisibilă, oamenii nu trebuie să intre în panică, ci să fie pregătiți și precauți.

"Trebuie să așteptăm, să sperăm că este mai blândă ... dar este prea devreme pentru a trage concluzii ... Delta reprezintă 99% din infecțiile din întreaga lume. Această variantă ar trebui să fie mai transmisibilă pentru a-și depăși concurența și a deveni dominantă la nivel mondial", a continuat ea.

Soumya Swaminathan a afirmat că varianta Omicron pare să provoace de trei ori mai multe infectări decât cele experimentate până acum în Africa de Sud.