Numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou de săptămâna trecută în Europa, după 10 săptămâni consecutive de recul, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Va exista un nou val pandemic în regiunea europeană, cu excepția cazului în care vom rămâne disciplinați”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o conferință online, scrie Agerpres.

Potrivit organizației internaționale, numărul infectărilor a crescut săptămâna trecută cu 10% în regiunea Europa, care numără 53 de țări și teritorii, „în urma creșterii deplasărilor de persoane, călătoriilor, adunărilor publice și relaxării restricțiilor sociale”.

„Această evoluție se înscrie în contextul unei situații care evoluează rapid, unei noi variante îngrijorătoare - varianta Delta - și se produce într-o regiune în care, în pofida eforturilor considerabile ale statelor membre, milioane de persoane nu sunt încă vaccinate”, a precizat Hans Kluge.

Varianta Delta a noului coronavirus, deosebit de contagioasă, ar urma să reprezinte 90% din totalul cazurilor noi de COVID-19 din Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii august, au estimat săptămâna trecută specialiștii de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Reprezentanții OMS au declarat joi că se așteaptă ca varianta Delta să devină „dominantă” până în luna august în Europa.

Această variantă, detectată inițial în India, este cu 40%-60% mai transmisibilă decât varianta Alfa, precizează OMS Europa.