Premierul Ludovic Orban a declarat joi, după o vizită la uzina Ford din Craiova, că amenzile pe perioada stării de urgență se vor aplica în continuare, dar în baza OUG 1/1999.

"Noi am mărit amenzile pentru a crește gradul de conformare la restricții. Faptul că s-a luat această decizie la nivelul CCR, nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau la nivelul anterior OUG", a explicat Ludovic Orban.

 Întrebat dacă Guvernul ia în calcul o amnistie, premierul a declarat că se va face o analiză a încasărilor amenzilor date în perioada stării de urgență, urmând ca apoi să se ia o decizie.

Potrivit OUG, care a intrat în vigoare pe 5 aprilie și a fost declarat neconstituțională, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare sunt cuprinse între minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5.000 de lei, cât erau înainte.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei.