Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seara că va dispune controale în toată țara pentru a se verifica respectarea măsurilor anti-COVID, pe fondul creșterii numărului de infectări.

"Am organizat o videoconferință cu prefecții din țară și cu comitetele pentru situații de urgență. Subiectul acestei videoconferințe a fost intensificarea acțiunilor autorităților în lupta contra răspândirii infecției cu coronavirus. Este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Din acest motiv, am solicitat comitetelor județene pentru situații de urgență o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorități; de asemenea, o intensificarea a acțiunilor de control și, nu în ultimul rând, o intensificare a comunicării cu cetățenii pentru respectarea măsurilor de protecție a sănătății", a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, după ce România a depășit pentru prima dată cifra de 2.000 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat că e posibilă reintroducerea de restricții pe plan local sau regional, dacă va crește numărul cazurilor de COVID-19, astfel încât situația să nu scape de sub control.

Orban a mai anunțat că, luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență reintroducerea de restricții pentru țările care au nivel de infectare superior pe ultimele 14 zile nivelului din România: "Nu am mai actualizat situația țărilor, pentru că la nivel european a fost o dezbatere și am așteptat să se ia o decizie la nivel european privind modalitatea unitară de respectare, de introducere a măsurilor privind deplasările în cadrul Uniunii Europene între țări”.

Premierul a spus că restricțiile vor fi ”nuanțate”: "Aceste restricții vor fi mai nuanțate pentru cei care vin în România și stau în România o perioadă de maximum trei zile. Nu se va impune obligația carantinării dacă vin cu test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară. Dacă vor să stea mai mult de trei zile, vor avea la dispoziție două variante - carantină pe 14 zile; în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieși din carantină".