Premierul Ludovic Orban a făcut apel, joi, la respectarea regulilor de distanțare socială cu ocazia zilelor libere de 1 Mai.

"Oamenii, ca și de Paște, ca și cu alte ocazii, duminici, zile libere, sunt convins că vor fi responsabili, că vor respecta regulile și că, și în cazul în care vor ieși, vor ieși astfel încât să nu existe un risc suplimentar de răspândire a virusului. Pot să vă spun, de exemplu, știți că au fost foarte multe emoții legate de sărbătoarea Paștelui, suntem deja la 10 zile, se vede că de Paște totul a fost în regulă, nu există o creștere a numărului de infectări și, în ciuda temerilor și a avertismentelor lansate, până la urmă, cooperarea între Biserici și autorități a dus la eliminarea aproape totală a oricărui risc epidemiologic. Și de 1 Mai, oamenii, probabil, vor avea dorința de a ieși mai mult, dar trebuie să respecte regulile care sunt stabilite", a declarat Orban.

În schimb, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că la sfârșitul acestei săptămâni se vor vedea efectele modului în care s-au comportat românii de Paște. Dacă se va înregistra o creștere a numărului de îmbolnăviri de Covid-19, înseamnă că oamenii nu au respectat regulile de distanțare și au petrecut Paștele împreună, facilitând transmiterea virusului. Dacă numărul de cazuri rămâne constant, la începutul lunii mai se vor putea gândi măsurile de relaxare anunțate pentru jumătatea lunii, potrivit Digi24.ro.