Premierul Ludovic Orban a declarat că nu înțelege nemulțumirile celor careu au protestat duminică în Piața Victoriei față de portul măștii, în condițiile în care aceasta este ”principala formă de apărare” împotriva COVID-19.

”Din păcate, ne confruntăm cu o campanie foarte ciudată. Este un adevărat bombardament de informații false. Negaționiștii, cei care neagă existența virusului, cei care sunt promotorii teoriei conspirației. O mulțime de lansatoare de astfel de mesaje pur și simplu transmit foarte intens și foarte bine gândit acest set de mesaje, care instigă lumea să nu respectă niște reguli care sunt respectate în mod firesc”, a declarat duminică seara, la B1 TV, premierul Ludovic Orban.

Întrebat cine sunt aceste ”lansatoare” la care face referire, Orban a răspuns: ”Multe tipuri de lansatoare. Credeți că s-a născut mitingul din Piața Victoriei din senin?  A fost pregătit, sunt niște pagini, site-uri de pe care s-a făcut mobilizarea la miting. Eu, sincer, nici nu înțeleg de ce au protestat, că nu vor să poarte mască? Păi, purtatul măștii este principala formă de apărare împotriva virusului. (...) Sunt anumite tipuri de mesaje”.

Prim-ministrul susține că mesajele prin care este negată existența virusului se regăsesc și în alte societăți din spațiul european ”și parcă nu poate fi o coincidență să aibă cam același conținut”.

”Sigur, în limba română lansate și lansate în general de niște personaje care au istorii interesante. Singurul mesaj pe care îl transmit este să nu se ia după astfel de mesaje. E interesant că unele sunt clipuri, clipuri care instigă la refuzul de a purta mască, care arată clar că au fost filmate, că s-au cheltuit bani ca să se filmeze astfel de clipuri, în care se pompează în sponsorizare, care nu se rostogolesc simplu. Ca să nu mai zic că există și anumiți vectori de mesaj, inclusiv în media, care pur și simplu susțin acest mesaj aberant. Parcă obiectivul acestui mesaj este să se genereze un număr cât mai mare de îmbolnăviri și să existe o pierdere a încrederii cetățenilor în autorități. Îmi pare rău, cred că defapt urmăresc niște obiective perverse, nu obiectivul în sine”, a explicat Ludovic Orban.