Premierul Ludovic Orban a declarat joi că Guvernul nu poate să-și asume decesele persoanelor care au murit după externarea din spital, în baza hotărârii CCR.

”Cum să își asume Guvernul, care a dispus toate măsurile, care au fost anulate prin decizii ale Curții Constituționale, luate la solicitarea Avocatului Poporului”, a declarat premierul Ludovic Orban, întrebat cine își asumă decesele persoanelor care au murit după ce au solicitat externarea sau au refuzat internarea în spital.

”Dreptul la viață și dreptul la sănătate sunt drepturi fundamentale. Dacă nu ești sănătos nu poți să te bucuri de alte drepturi, nu poți să te duci la muncă, nu poți să te duci să te distrezi, nu poți să te duci în concediu. Obiectivul nostru fundamental în toată această perioadă a fost să asigurăm dreptul la sănătate și dreptul la viață. N-aș vrea să vă dau exemple despre oameni, fiecare ce-a pățit, mulți dintre ei oameni care erau sceptici în privința virusului. Eu nu-mi doresc ca un român să ajungă să înțeleagă pericolul numai dacă se întâmplă ceva unui apropiat”, a afirmat premierul, după ce a discutat cu senatorii din Comisia juridică despre Legea carantinării.

”Atunci când ești neglijent, când nu respecți regulile, nu riști să te îmbolnăvești numai pe tine. Riști să-i îmbolnăvești pe toți cei cu care intri în contact, pe membrii familiei, prietenii, colegii de birou. Responsabilitatea este fundamentală în această perioadă”, a mai spus Orban.