Premierul Ludovic Orban susține că acienții infectați cu Sars-CoV-2 care s-au externat la cerere din spital vor fi căutați acum.

”Am solicitat transmiterea rapidă a bazelor de date, astfel încât fiecare direcție de sănătate publică să poată să emită deciziile privitoare la aceștia, fie dacă doresc să se interneze în spital, fie, dacă nu, să fie tratați în izolare la domiciliu sau în altă locație de izolare pe care și-o doresc. Toată baza de date de la Ministerul sănătății să fie transmisă la MAI, să existe, practic supraveghere medicală pentru respectarea tratamentului, evoluția bolii, și în același timp, controale de respectare a măsurii izolării la domiciliu”, a declarat luni seara, la Digi 24, premierul Ludovic Orban, întrebat ce cele aproape 1.000 de persoane care au părăsit, la cerere, spitalul, în urma deciziei CCR.

Premierul susține că autoritățile nu cunosc la acest moment ce efecte a avut externarea acestora, dar le atrage atenția celor care știu că sunt infectați și nu se izolează și infectează alte persoane că vor răspunde penal.

Ludovic Orban a reiterat faptul că autoritățile nu doresc să mai ia nicio măsură restrictivă:

”Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsură care să afecteze negativ economia în primul rând și activitățile care se derulează. Sigur că nu ne dorim, nu vrem să ajungem în situația să fim obligați să luăm astfel de măsuri. Pentru că într-adevăr, dacă va crește numărul de persoane infectate, să spun, peste 1.000, peste 1.200, deja ne apropiem de un prag de risc și putem ajunge în situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive, acolo unde există cel mai mare risc epidemiologic, măsuri care pot fi locale, zonale, de carantinare zonală, mai ales a zonelor cu cel mai mare nivel de răspândire a virusului”.

Prim-ministrul s-a referit și la ”negaționiști”: "Din păcate, ne-am confruntat cu această campanie, pe care, sincer, eu nu pot să o să înțeleg, cu oameni cu scaun la cap, oameni cu bun simț, oameni chiar mulți cu pregătire intelectuală pot să cadă în capcana acestei campanii”.