Premierul Ludovic Orban susține că este foarte greu pentru un cabinet ”să asigure sănătatea și viața oamenilor în condițiile în care Parlamentul emite reglementări în care reduce posibilitatea autorităților de a asigura respectarea regulilor”.

”Foarte greu pentru un guvern să asigure sănătatea publică, viața oamenilor, să apere sănătatea și viața oamenilor în condițiile în care Parlamentul emite reglementări în care reduce posibilitatea autorităților de a asigura respectarea regulilor. Vă dau numai un exemplu, detașările. Deci noi am avut un sistem de detașare a cadrelor medicale, indiferent că sunt medici, asistente medicale, acolo unde este necesar. În lege au trecut obligatoriu și acordul persoanei care este detașată și acum ne este foarte greu să alocăm resurse”, a declarat joi seara, la B1 TV, premierul Ludovic Orban.

El a vorbit și despre ”tot ce face așa-zisul Avocat al Poporului și tot ce face” CCR, reamintind că, în plină pandemie de coronavirus, judecătorii instanței au declarat, la sesizarea Renatei Weber, neconstituționale amenzile din perioada stării de urgență.

”Scum e pusă sub semnul întrebării posibilitatea de a stabili măsura izolării pentru o persoană care este venită dintr-o zonă cu risc ridicat sau pentru o persoană care face parte dintre persoanele care au fost în contact cu o persoană diagnosticată. Curtea Constituțională, tot la sesizarea Avocatului Poporului, a anulat toate amenzile care au fost date, și au fost cred că 200.00 de cetățeni români din 19.800.000, adică 1% n-au respectat legile, și ei au fost absolviți de amenzi. Este un mesaj absolut distrugător pentru cei 99% care au respectat regulile. Nu mai plătește niciunul nicio amendă și nu mai respectă nimeni nicio regulă”, s-a plâns premierul.

Orban e îngrijorat de creșterea numărului de cazuri de COVID-19 și a explicat că Guvernul încearcă să se mobilizeze ”suplimentar”:

”Obiectivul nostru este să convingem cât mai mulți români să se ferească, să respecte niște reguli simple. Încă o dată, să porți mască în spații închise, să eviți – chiar afară dacă ești – un contact apropiat cu o persoană, că se știe cum se transmite virusul, nu? Se transmite atunci când se expectorează particulele de lichid, când vorbești, când cânți, când strănuți, când tușești. Să nu intri într-un contact foarte apropiat cu o persoană chiar dacă ești afară. Poți să vorbești cu cineva, dar nu trebuie să te îmbrățișezi, nu trebuie să dai mâna – sau dacă ai dat mâna sau ai atins suprafețe, trebuie să respecți niște reguli simple de igienă. Să te speli pe mâini, să te dai cu dezinfectant. Nu e nimic complicat, sunt lucruri simple. Repet, e adevărat că există așa o tendință din partea unora de a nu respecta regulile, un spirit de frondă, dar acum toate aceste reguli nu sunt inventate de cineva ca să facă rău cuiva, ci dimpotrivă, aceste reguli sunt necesare pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur de infectare”.