Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri că va fi crescută capacitatea de testare pentru noul coronavirus, iar informațiile care circulă potrivit cărora vor fi testați prin selecție 10.000 de oameni sunt "povești".

"Capacitatea de diagnosticare a fost limitată. România nu a fost pregătită. Noi am pornit de la un Real Time PCR, am extins încetul cu încetul, iar la începutul săptămânii viitoare vom avea capacitatea să creștem numărul de teste la peste 2.000. (...) Nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleator. Poveștile care circulă că ne apucăm să selectăm noi 10.000 de oameni pe care îi testăm sunt povești. Există o procedură și criterii de prioritizare", a declarat Ludovic Orban la finalul unei ședințe de lucru la Ministerul sănătății.

La rândul său, noul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, a spus că medicii vor avea prioritate la testare în cazurile unde se deschid anchete epidemiologice.

"Avem grijă de personalul nostru. Vor veni săptămâni și mai grele, vor fi și cazuri severe, dar vom trece peste această perioadă și vom ieși mai întăriți", a spus Tătaru.

+++

Declarația lui Orban vine în contextul în care Nelu Tătaru a spus joi că în București vor fi testați pentru coronavirus, pentru început, 10.000 de oameni în cadrul unui proiect pilot derulat împreună cu Primăria Capitalei.