Premierul Ludovic Orban a explicat joi că nu poate fi lăsată doar pe umerii sectorului privat "greutatea crizei" provocată de coronavirus, astfel că și sectorul public trebuie să preia o parte din ea.

"Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. Toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. (...) Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor (sectorului privat - n.r.) suportarea acestei crize, iar din cauza asta am hotărât cu ministrul Muncii și Finanțelor să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o formă de preluare a acestei greutăți printr-o formă de solidaritate", a declarat Ludovic Obran la începutul ședinței de Guvern.

După ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că este pregătită o OUG prin care și bugetarii să intre în șomaj tehnic, premierul a spus: "Să găsți o formă de exprimare a solidarității și pentru șefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii".

+++

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că unii bugetari ar putea intra într-un fel de șomaj tehnic.

”Pregătim o reglementare în domeniu. Aici, în primul rând, trebuie să vă spun că sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, polițiști. De asemenea, nu putem afecta zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale...Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de încărcate, unde nu putem să luăm astfel de măsuri similare cu șomajul tehnic. În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două...Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat miercuri seara premierul Ludovic Orban la B1 TV.