Organizația Mondială a Sănătății (OMS) reiterează câteva recomandări privind cumpărăturile în perioada pandemiei de COVID-19.

Pentru a face cumpărături în siguranță în timpul pandemiei de COVID-19, OMS recomandă:

  • Când mergeți la cumpărături, păstrați cel puțin un metru distanță față de ceilalți și nu vă atingeți ochii, gura și nasul.

  • Dacă se poate, igienizați mânerele cărucioarelor sau ale coșurilor de cumpărături înainte de a pune mâna pe ele.

  • După ce ajungeți acasă, spălați-vă bine pe mâini, precum și după ce manevrați și depozitați produsele achiziționate.

Referitor la alimente, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, a precizat miercuri că nu există un risc real de infecție cu COVID-19 prin alimente și nici de contaminare din ambalaje alimentare. 

"Nu există risc real de infecție prin alimente. Din comunicările transmise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) rezultă că nu există nici un raport sau alte evidențe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informații privind prezența în aliment a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor. Nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare. Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic) nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția", a scris pe Facebook Paul Anghel.