Președintele Klaus Iohannis a avut joi o convorbire telefonică cu omologul francez Emmanuel Macron.

Pe fondul crizei provocate de răspândirea la nivel global a noului coronavirus, președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate, arătând că România este deplin solidară cu poporul francez în aceste momente dificile, precizează Administrați Prezidențială. Totodată, Klaus Iohannis a exprimat convingerea că România și Franța vor depăși această criză și vor putea să-și reconstruiască economiile naționale în beneficiul cetățenilor din cele două state.

Președintele României a mulțumit Franței pentru ajutorul oferit în repatrierea cetățenilor români aflați în state din afara Uniunii Europene.

Prezentând omologului său măsurile luate de autoritățile de la București pentru identificarea și tratarea persoanelor infectate cu coronavirus, Klaus Iohannis a subliniat că în România numărul persoanelor infectate și al celor care au decedat este încă în creștere și că, potrivit experților, încă nu s-a atins vârful epidemiei.

De asemenea, președintele României a evidențiat necesitatea ”unui răspuns european solid, organizat și solidar la nivelul Uniunii Europe”. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie să acționăm în comun pentru a construi un sistem de sănătate puternic și sustenabil la nivelul Uniunii Europene.

”În ceea ce privește măsurile luate la nivel european cu privire la relansarea economiilor statelor membre, președintele României a arătat că așteaptă cu interes propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le facă în perioada următoare cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și la Fondul de redresare economică”, potrivit comunicatului Administrației Prezidențială.