UE începe deja lucrul la un plan de relansare economică după criza coronavirusului
Prioritatea este acum combaterea epidemiei de coronavirus și a efectelor ei imediate, dar UE trebuie să pregătească măsuri pentru revenirea la normal a societăților și economiilor europene, consideră șefii de stat sau de guvern din UE.
După o videoconferință lungă și agitată, liderii celor 27 de state membre au decis că președintele Comisiei Europene și președintele Consiliului European vor elabora, în urma consultărilor cu alte instituții, precum Banca Centrală Europeană, o foaie de parcurs și un plan de acțiuni pentru refacerea socio-economică după pandemia de COVID-19.
Liderii statelor din Uniunea Europeană știu că este nevoie de o strategie post-criză, un plan cuprinzător de relansare și, mai ales, de un volum de investiții fără precedent.
În plus, într-o declarație comună emisă după videoconferință, liderii UE susțin că trebuie învățate unele lecții din criza actuală și analizată reziliența societăților europene în fața unui eveniment de asemenea proporții. „Din această perspectivă, a venit timpul să facem operațional un sistem de management al crizelor mai ambițios și mai cuprinzător la nivelul UE”, se arată în declarația comună a celor 27 de lideri, care au însărcinat Comisia să facă propuneri în acest sens.
Totuși, liderii nu au ajuns la un acord privind măsurile pe care UE ar trebui să le adopte. Prim-miniștrii din Spania și Italia au cerut măsuri economice mult mai hotărâte și identificarea unui răspuns comun în următoarele două săptămâni, scrie presa internațională, citând surse guvernamentale.
Pe parcursul reuniunii la nivel înalt, premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că a solicitat omologilor săi să convină în următoarele zece zile un răspuns comun pentru combaterea crizei și a propus, împreună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, crearea unui grup de lucru format din președinții principalelor instituții europene - liderii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European, Băncii Centrale Europene și Eurogrupului.
Potrivit declarației comune emisă de Consiliu la sfârșitul videoconferinței, Eurogrupul trebuie să vină cu noi propuneri în termen de două săptămâni.
Discuțiile din cadrul videoconferinței menționate s-au concentrat în jurul necesității de a se mobiliza Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul european de asistență financiară -, sau de a se emite "obligațiuni corona", un instrument de datorie comună al UE, pentru a finanța combaterea pandemiei, notează Agerpres.
Spania și Italia se numără printre cele nouă țări care au solicitat miercuri ca UE să emită instrumente financiare pentru a face față unei crize declanșate de o cauză externă și care afectează, în egală măsură, toate statele membre.
„Consecințele coronavirusului nu ar trebui abordate în următoarele luni, ci mâine dimineață”, a spus Conte în cadrul videoconferinței, potrivit unor surse guvernamentale italiene.
Comentarii