Pentru a facilita adoptarea sa până în vară, eurodeputații au decis joi să accelereze aprobarea adeverinței electronice verzi, permițând circulația sigură și liberă pe durata pandemiei.

Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri, plenul Parlamentului European a decis asupra inițierii procedurii de urgență (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice.

În timpul dezbaterii în plen de miercuri, marea majoritate a eurodeputaților au sprijinit crearea rapidă a adeverinței electronice verzi, care urmărește să faciliteze circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei de COVID-19.

Potrivit propunerii Comisiei, aceasta ar include informații cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, la un rezultat negativ la testul COVID-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu COVID-19. Mai mulți vorbitori au subliniat necesitatea de a avea garanții solide în materie de protecție a datelor cu caracter personal și medical și au subliniat că nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate.

Plenul PE va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie).

Comisia pentru libertăți civile, responsabilă de dosar din partea Parlamentului European, va putea solicita ca mandatul să îi fie încredințat, pentru a începe discuțiile.

Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atât de PE, cât și de Consiliu.