Pașapoartele de vaccinare revin pe masa UE. Comisia vrea să evite deciziile unilaterale
Comisia Europeană ar vrea să prevină demersurile unor state membre de a introduce unilateral certificate care să ofere privilegii de călătorie celor vaccinați, sugerând mai degrabă o abordare comună la nivelul UE.
Pașapoartele unilaterale de vaccinare „ar pune unele probleme întrucât, la urma urmei, suntem cu toții în spațiul Schengen”, a spus o sursă UE pentru EURACTIV.com. „Nu putem acorda beneficii turiștilor israelieni și britanici, în timp ce cetățenii din Schengen sunt excluși”, a adăugat sursa citată.
Deocamdată, călătoriile din afara Uniunii sunt în mare măsură restricționate.
„Există o dezbatere politică în curs, dar în niciun caz o astfel de măsură nu ar trebui să fie discriminatorie”, a adăugat oficialul european.
Liderii UE discută joi propuneri privind posibilitatea de a elibera un certificat de călătorie pentru cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19. Un astfel de „pașaport” i-ar scuti pe călători de dificultățile de a trece prin teste coronavirus sau de a respecta condițiile de carantină atunci când pleacă în străinătate.
Totuși, europenii nu sunt pe aceeași lungime de undă în această privință.
Propunerea lansată de Grecia este susținută în principal de țări ale căror economii depind în mare măsură de turism, precum Cipru, Spania, Malta, Portugalia și Italia. De asemenea, și Estonia susține ideea, notează EURACTIV.com.
România se numără printre țările care, cel puțin inițial, au respins ideea. „Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care nu au fost încă vaccinați, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a lansat ideea.
Și Franța sau Germania consideră că Europa nu poate avea un certificat pentru călătorii până când nu va fi un acces egal la vaccinuri pentru toți cetățenii UE. În plus, aceste țări și-au exprimat și îndoieli cu privire la faptul că vaccinurile actuale oferă o protecție suficientă în fața noilor variante COVID-19.
Pentru a evita un alt sezon estival pierdut, Grecia a indicat că va impune măsura unilateral, cu excepția cazului în care se ia o decizie la nivelul UE.
Gestionarea frontierelor este în principal o competență națională, astfel că fiecare stat poate să-și impună propriile reguli, chiar dacă Bruxellesul militează pentru o abordare unică la nivelul UE.
Totuși, și România pare că își schimbă opinia, dacă judecăm după declarațiile ministrului economiei. Claudiu Năsui a spus, la Europa FM, că România și Grecia lucrează pentru a găsi o soluție prin care cetățenii celor două state să circule mai ușor, chiar și în contextul pandemiei.
„Este vorba de condiții mai favorabile nu doar pentru români dar și pentru greci, deci este un lucru care ar fi bilateral. Să avem niște teste standardizate și chiar și un certificat de vaccinare standardizat”, a spus Năsui, întrebat fiind care ar fi condițiile mai puțin birocratice care s-ar putea aplica și în relațiile cu alte țări.
Potrivit EURACTIV.com, Grecia a încheiat deja un acord cu Israelul, iar presa greacă scrie că există discuții și cu Marea Britanie și Serbia.
Liderii UE vor fi agrea joi să urmeze o abordare comună în această privință, potrivit unor surse diplomatice. „Cerem să continue eforturile pentru o abordare comună a certificatelor de vaccinare”, se arată în proiectul de concluzii al summitului.
Acele eforturi trebuie să determine și tipul de persoane care vor beneficia de „pașaport”: cei care au trecut prin infecție sau doar cei vaccinați, dar și ce se întâmplă cu cei vaccinați cu vaccinuri încă neaprobate de UE, precum cele produse în China și Rusia. În plus, unii observatori ridică și problema protecției datelor, pe lângă inegalitățile deja menționate anterior.
Comentarii