Patriahia Română cere autorităților să facă o excepție în cazul pelerinajului la Peștera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, județul Constanța, având în vedere caracterul excepțional al acestei sărbători pentru poporul român.

”Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare națională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în ședința din data de 14-15 noiembrie 2001. De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează. Ținând cont de recunoașterea de către Statul Român a rolului excepțional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viața poporului român, este necesar ca autoritățile de stat competente să permită în mod excepțional credincioșilor din țară să vină în pelerinaj la Peștera Sfântului Apostol Andrei”, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, citat de Basilica.ro.

În comunicat se precizează că pelerinajul va fi organizat cu respectarea distanței fizice, purtarea măștii și dezinfectarea obiectelor atinse, așa cum prevăd ”regulile de protecție sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă).

Anterior, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis - conform Agerpres - că Secretariatul de stat pentru culte ar trebui să se implice în scandalul declanșat de Arhiepiscopul Teodosie:

"Este foarte bine cunoscută poziția publică a Patriarhiei, care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru și dialog instituționalizat cu autoritățile, pentru împrietenirea credinței cu rațiunea, pentru discernământ personal și instituțional.Ceea ce pot adăuga este că, într-o situație cu potențial conflictual ca cea apărută la Tomis, așa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuții și momente tensionate în spațiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în inițierea și întreținerea unui dialog instituționalizat între guvern și Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte".

Municipiul Constanța este în carantină din 20 noiembrie, astfel că oficierea slujbelor religioase se face doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc. 

IPS Teodosie a cerut în instanță suspendarea hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care interzice participarea la pelerinaje a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități. Tribunalul Constanța a respins  miercuri cererea Arhiepiscopiei Tomisului.

Tot miercuri, Teodosie i-a transmis premierului Ludovic Orban, printr-o scrisoare deschisă transmisă, că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie "călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet".

"Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?", a scris Arhiepiscopul Tomisului, cunoscut pentru preferința sa de a nu respecta regulile și legile.

De altfel, polițiștii au amendat ieri mai multe persoane care participau la o slujbă într-o biserică din municipiul Constanța, fără a purta mască de protecție și fără a respecta regulile de distanțare fizică. Slujba era oficiată de un sobor de preoți condus de IPS Teodosie.

Ordin pentru preoți

Singurul loc din județul Constanța unde se va oficia liturghia pe 30 noiembrie este Peștera Sfântului Andrei. Toți preoții sunt obligați, printr-un ordin dat de ÎPS Teodosie, să meargă acolo, relatează Adevărul.ro.

Printr-o adresă semnată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, toți preoții și călugării din județul Constanța sunt „delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin”.

Decizia este luată, se arată în document, în contextul pandemiei actuale și a carantinei instituitela nivelul județului Constanța, ”pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei, creștinătorul românilor”.

Totodată, bisericile din județ vor rămâne, pe 30 noiembrie, deschise dar fără a se oficia Sfânta Liturghie.