Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la decizia prin care este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reședința în localitate.

„Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale”, a tranmis Vasile Bănescu", a spus Bănescu, potrivit Basilica.ro.

El mai spune că măsurile trebuie luate cu maxim discernământ.

„Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești”, a mai transmis Bănescu.

Acesta a mai punctat că măsurile ce se impun ca "strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții”.

El a continuat prin a explica faptul că "bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii", iar regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate.

Autoritățile anunță reintroducerea unor restricții

Mai mult pe EurActiv »