După ce Dan Barna a vorbit de o implicare a BOR în campania de vaccinare, purtătorul de cuvânt a sugerat că Biserica face deja destule în acest sens. Bănescu a mai spus că Patriarhul nu s-a vaccinat.

”În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică”, a replicat Vasile Bănescu, după propunerea vicepremierului Barna.

”Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat și explicitat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor și a celor dragi. Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent”, a mai precizat Bănescu.

Despre implicarea BOR s-a mai discutat și au fost unele inițiative, dar fără succes, mulți preoți, călugări și credincioși fiind reticenți la vaccinare.

Bănescu a explicat că implicarea cultelor religioase ”într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus”.

Totodată, el a spus că Patriarhul nu s-a vaccinat, dar ”s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” și a reflectat la ”caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum și la faptul că acesta este un drept, nu o obligație”.

”Dacă va decide să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta. Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabila vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică. Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremismelor”, a spus el.

În schimb, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat la Antena 3/News Hour with CNN că BOR nu se implică în campania de vaccinare: ”Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată și nu se spune la nivel național câte prejudicii au avut cei vaccinați în diferite părți".