Președintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, speră ca platforma de programare să fie pregătită luni pentru programarea la imunizare a copiilor între 12 și 15 ani, prin contul părinților.

„Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat autorizarea vaccinului COVID-19, de la compania Pfizer-BioNTech, pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 și 15 ani. Vom fi pregătiți să demarăm această etapă de vaccinare chiar de săptămâna viitoare. În momentul în care toate etapele premergătoare acestui demers vor fi deja gata, ceea ce înseamnă semnarea autorizării de către Comisia Europeană, traducerea rezumatului caracteristicilor produsului în limba romană, publicarea pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, ulterior va fi emisă o instrucțiune în acest sens prin care va debuta în mod oficial etapa de vaccinare pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 și 15 ani. Pe scurt, aceeași infrastructură, aceleași centre de vaccinare, atât centre fixe, cabinete de medicină de familie, evenimente de tip maraton de vaccinare, centre de tip drive thru, pot fi accesate atât prin programare cât și prin prezentare directă. În momentul acesta platforma de programare este în curs de optimizare, sperăm ca luni, pe 31 mai, să fie pregătită pentru a permite deja programarea prin contul părinților”, a spus Gheorghiță sâmbătă, într-o conferință de presă.

El a adăugat că este obligatorie prezența unuia dintre părinți sau a tutorelui legal precum și obținerea consimțământului informat în vederea vaccinării copiilor.

„Schema de vaccinare este similară cu a adultului, constă în administrarea a două doze, la interval de 21 de zile. Datele din studiile clinice sunt cât se poate de bune, în sensul în care avem un profil de siguranță foarte bun, o telerapiditate foarte bună și o maximă eficacitate, în sensul în care nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19 în grupul copiilor vaccinați comparativ cu cei nevaccinați. Ba mai mult decât atât, nivelul anticorpilor a fost semnificativ mai crescut decât în rândul populației adulte vaccinate cu același tip de vaccin. În perioada următoare vom fi pregătiți să demarăm această etapă de vaccinare și cred că este o veste bună în mod deosebit pentru copiii care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, cu afecțiuni care îi expun unui risc crescut de a face o formă gravă de îmbolnăvire”, a afirmat acesta.