Comisia Europeană a semnat contracte cu Pfizer pentru furnizarea în 2022 și 2023 de vaccinuri împotriva COVID-19 la un preț de 19,50 euro pe doză, a dezvăluit duminică premierul bulgar Boyko Borisov.

Borissov s-a lăudat că solidaritatea europeană și eforturile sale diplomatice au asigurat încă 2,7 milioane de doze de vaccin Pfizer care vor fi livrate Bulgariei în următoarele două luni.

„Pfizer a fost de 12 euro, apoi a devenit 15,50 euro. Acum sunt semnate contracte pentru 900 de milioane de vaccinuri la un preț de 19,50 euro”, a spus premierul bulgar, pentru a ilustra afirmația sa că prețurile cresc puternic, notează EURACTIV.bg.

„Acum ne temem cel mai mult de varianta franceză. Vor apărea atât de multe variante... Deoarece 19,50 euro pentru 900 milioane de doze vor costa aproape 18 miliarde de euro. Mai întâi cu un vaccin, apoi al doilea, al treilea și al patrulea”, a continuat Borisov.

Potrivit înțelegerilor semnate cu companiile producătoare de vaccinuri, Comisia Europeană a refuzat până acum să dezvăluie prețul plătit pentru dozele de vaccin împotriva COVID-19. Cu toate acestea, în decembrie, un oficial guvernamental belgian a distribuit pe Twitter prețurile vaccinurilor negociate de Comisie, precum și numărul de doze achiziționate de guvernul ei. Astfel, a devenit public faptul că o doză de la AstraZeneca costă 1,78 euro, comparativ cu 12 euro pentru Pfizer-BioNTech.

Pe de altă parte, Borisov este cunoscut pentru faptul că dezvăluie adesea în public, în urma reuniunilor la nivel înalt ale UE, informații care ar trebui să fie păstrate în mod normal confidențiale.

Guvernul Bulgariei a mizat pe produsul mai ieftin de la AstraZeneca și nu și-a folosit inițial cotele alocate din livrările Pfizer-BioNTech și Moderna. Mai târziu, Borisov a cerut o „distribuție mai corectă”, după întârzierile în livrările promise de AstraZeneca.