Medicii generaliști, precum cei din instituțiile publice cer o remunerație adecvată, relatează Euronews.

Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia au intrat în grevă la începutul lunii septembrie. În Regatul Unit, Franța și Spania protestele au început de la sfârșitul anului 2022.

Care sunt cauzele acestei nemulțumiri?Potrivit dr. Federico di Renzo, de la Sindicatele Medicale Autonome Italiene, există o problemă uriașă: ''În Italia, numărul pacienților urmăriți de un medic de familie este prea mare, acest lucru ar putea compromite, evident, calitatea îngrijirilor oferite și chiar accesul la îngrijire. Fiecare medic de familie are peste 1.500 de pacienți''.

Medicii de familie, precum și cei din instituțiile publice cer o remunerație adecvată, în special cei din Portugalia: ''În acest moment, salariile noastre brute sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană și țările OCDE. Un medic câștigă 41 de mii de euro pe an, vorbim de un specialist care lucrează 40 de ore'', subliniază dr. Jorge Roque Cunha, de la Uniunea Independentă a Medicilor.

''Avem colegi care sunt în concediu medical pentru că sunt suprasolicitați și pentru că fizic, sunt incapabili să mai suporte volumul de muncă pe care îl au. În același timp sunt și stresați din punct de vedere psihologic'', a remarcat dr. Gabriel del Pozo Sosa, de la Confederația Sindicatelor Medicale Spaniole.

''Avem o situație care nu poate fi măsurată și care este foarte complexă, care probabil e cauzată, din păcate, și unui exces de mortalitate evitabil, o problemă cauzată de un tratament întârziat, de lipsa screening-ului, a mesajelor de prevenire și de întârzierile în tratament odată ce a fost pus diagnosticul”, apreciază Dr. Jean-Marcel Mourgues - vicepreședinte al Consiliului Național al Asociației Medicale din Franța.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA