Documentul este necesar medicilor, pentru prescrierea tratamentului și nu pentru automedicație. Medicul Adina Alberts, fondatoarea unei asociații de sprijin a persoanelor vârstnice, spune că paracetamolul, recomandat pentru simptome ușoare, e ieftin.

 

"Paracetamoulul a fost avizat de Ministerul Sănătății pentru a fi utilizat, de elecție (la alegerea, decizia medicului - n.r.), în atenuarea simptomelor COVID -19, fapt îmbucurător din două motive: 1. Există, în sfârșit, un protocol de tratament. 2. Este un medicament accesibil!" - precizează medicul Adina Alberts, pe pagina Facebook.

Dr Adina Albert, fondatoarea asociației care îi poartă numeleMedicul Adina Alberts a primit diverse atacuri după ce a postat inclusiv capturi cu imagini din studii prestigioase care fac trimitere la paracetamol, pentru simptome ușoare.

Postarea de vineri, 27 martie, a dr. Alberts:

Am vrut că toată lumea să cunoască acest lucru, acela al existenței unui protocol de tratament pentru o pandemie globală care deja a luat zeci de mii de vieți, pentru că noi toți ne dorim să fim informați, să ne luăm măsuri, să ne apăram așa cum știm noi mai bine.

Paracetamolul e un medicament pentru care nu trebuie să aștepte nimeni timp îndelungat ca să i se aducă de peste Ocean, este ieftin și la îndemână. Dar, această informare nu a fost văzută cu "ochi buni" și de grupurile de interese ale industriei farmaceutice. Surprinsă de acest război virtual, am căutat și am remarcat că 90% dintre mesaje veneau de pe profiluri din Cluj, unde, tot de pe internet am aflat, că există cea mai mare companie care produce medicamente din România!

Am vrut să aflu de ce s-au inflamat atât de tare spiritele în această tabără a industriei farmaceutice și am deschis un prospect al paracetamolului produs de compania respectivă, remarcând și că prețul acestuia este doar de 2 lei.

Din toată această situație am putem înțelege următoarele: 1. un medicament cu prețul de doar 2 lei/cutie nu aduce un profit asemănător cu celebrele medicamente indicate ca fiind „minune" care de fapt multe dintre ele au la bază același Paracetamol, cu preț mult mai mare. 2. aceasta este o practică veche în industrie și chiar îmi revin amintiri de acum vreo 15 ani când paracetamolul a suferit un atac mediatic, diverși militând ca lumea să nu-l mai cumpere deoarece ar duce la apariția cancerului de stomac; iar acea campanie anti-paracetamol a fost concomitentă cu introducerea pe piață a unui alt antiinflamator foarte cunoscut azi, al cărui nume nu-l voi pronunța din motive lesne de înțeles. 3. Încă un factor care întărește „ancheta” mea este declarația CEO-ului fabricii de medicamente din Cluj, oferită presei pe 14 martie ac. care își manifestă frustrarea că nu a fost contactat de oficialitățile din România pentru a se aproviziona de la ei! <<Întrebat dacă autoritățile l-au contactat pentru a-i cere să sporească producția unui anumit medicament, patronul a spus că nu. „Este o întrebare bună și rațională. Ne-o punem și noi, dar nu ne-a pus-o nimeni dintre autorități. Noi ne-am oferit printr-un comunicat de presă, ca patronat al fabricilor de medicamente din România, să facem asta. Am oferit diferite soluții”

>> Oare aceste „diferite soluții” reprezintă diferite medicamente, similare, dar mai scumpe decât bătrânul paracetamol?

Concluzia medicului: Din toată această situație am putem înțelege următoarele:

  • un medicament cu prețul de doar 2 lei/cutie nu aduce un profit asemănător cu celebrele medicamente indicate ca fiind „minune" care de fapt multe dintre ele au la bază același Paracetamol, cu preț mult mai mare.
  • aceasta este o practică veche în industrie și chiar îmi revin amintiri de acum vreo 15 ani când paracetamolul a suferit un atac mediatic, diverși militând ca lumea să nu-l mai cumpere deoarece ar duce la apariția cancerului de stomac; iar acea campanie anti-paracetamol a fost concomitentă cu introducerea pe piață a unui alt antiinflamator foarte cunoscut azi, al cărui nume nu-l voi pronunța din motive lesne de înțeles.

Cum trebuie purtată o mască de protecție dacă ai ochelari - dr Adina Alberts

Mai mult pe EurActiv »