Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat marți, la finalul Biroului Politic Național, că hotărârea Guvernului privind starea de alertă va fi votată, dar în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii vor exista excepții.

"Vom vota starea de alertă. Este un gest de responsabilitate firesc, dar există în acest moment în Comisii propuneri de diferite amendamente. Fondul legii este important. Oamenii trebuie să înțeleagă că distanțarea și măsurile de autoprotecție sunt împortante, în schimb vrem să eliminăm abuzurile. Unul dintre ele - portul măștii. N-a fost obligatoriu în starea de urgență, este obligatoriu în starea de alertă", a declaat Lucian Romașcanu.

Romașcanu a spus că Guvernul trebuie să asigure disponibilitatea și gratuitatea măștilor pentru persoanele care sunt în situații financiare dificile.

Potrivit acestuia, măștile trebuie purtate pentru protecție, lucru dovedit de studii, dar "nu trebuie impuse elevilor, copiilor, pentru că tot aceleași studii spun că le fac mai mult rău decât bine".

De asemenea, potrivit social-democraților, persoanele care au afecțiuni respiratorii ar trebui să fie și ele exceptat.

Întrebat dacă liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, au probleme respiratorii, dat fiind faptul că luni nu au purtat măști la ședința de plen a Parlamnetului, Romașcanu a răspuns: "Domnul Ciolacu, ca și mine, dispune de o deviație de sept care îți face respirația câteodata mai grea. Spațiu închis paote fi de mai multe feluri. Parlamentul are mii de metri cubi, sala de plen este extrem de mare. Este un spațiu public închis, dar în același timp este un spațiu public extrem de generos."