Președintele Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia a realizat primul vaccin împotriva Sars-CoV-2, iar una dintre fiicele sale s-a vaccinat.

"Din câte știu, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat în această dimineață, pentru prima dată în lume”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni cu membri ai Guvernului rus, relatează RIA Novosti, preluată de CNBC.

Președintele rus a mai spus că vaccinul Institutului Gamaleia din Moscova este ”destul de eficient” și creează o ”imunitate stabilă”. Studiile clinice au început în Rusia în urmă cu mai puțin de două luni. Vaccinul a fost deja înregistrat, deși faza a treia a studiilor, cu un număr mai mare de voluntari, urmează să înceapă abia luna aceasta.

Putin a mai precizat și că una dintre fiicele sale s-a vaccinat.

Potrivit Reuters, vaccinul va fi livrat pe piețele străine sub denumirea de Sputnik V, nume preluat de la primul satelit trimis pe orbita Pământului și care amintește de cursa către spațiul cosmic în care s-au angajat Rusia și SUA în perioada Războiului Rece.

Kirill Dimitriev, șeful fondului suveran de investiții RDIF, a declarat că Rusia a primit deja cereri din peste 20 de țări, pentru un miliard de doze de vaccin.

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a precizat că e dispus să participe la testarea clinică a vaccinului. 

Tarik Jasarevici, purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat că omologarea unui vaccin presupune proceduri ”riguroase”. 

La sfârșitul lunii trecute, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că există 26 de vaccinuri în faza de evaluare, inclusiv unul produs de Institutul Gamaleia. 

Consilierul Casei Albe privind pandemia de coronavirus, doctorul Anthony Fauci, și-a exprimat îndoiala în legătură cu testarea făcută în Rusia și China.

La începutul acestei luni, Anthony Fauci a declarat, într-un interviu pentru  BlackPressUSA TV că se îndoiește că un vaccin ar putea fi acum sigur și eficient.

"Am putea avea un vaccin mâine, dar nu ar fi sigur și eficient ... noi vrem să demonstrăm că este sigur și eficient, de aceea facem testele clinice”, a spus Fauci, întrebat de afirmațiile Rusiei privind aprobarea unui vaccin până la finalul acestei luni. 

În cadrul unor audieri într-o comisie a Congresului SUA, el și-a exprimat speranța că rușii și chinezii ”vor testa vaccinul înainte să-l administreze cuiva”, notează Newsweek.com.