Recunoscând că s-a arătat sceptic la început, secretarul de stat Raed Arafat spune că românii ar trebui să aplice practica de a purta mască de protecție la ieșirea din casă „cât de repede posibil”.

„Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical”, scrie Arafat într-un mesaj pe Facebook.

În ultima vreme însă, mai multe autorități din alte state au început să recomande sau chiar să impună purtatul măștii sau altor forme de protecție a feței la orice ieșire în public. Și în România, acoperitul gurii și nasului la ieșirea din casă devine obligatorie în unele regiuni.

„Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate”, spune și Arafat, în postarea de pe Facebook. 

El spune că, în condițiile în care măști simple nu se mai găsesc sau, dacă se găsesc, prețurile sunt mari, este utilă chiar și utilizarea unor măști improvizate pentru ca persoanele să limiteze împrăștierea coronavirusului. 

„Va dura până ne vom obișnui cu această practică dar, din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta”, susține secretarul de stat.

El spune că purtarea măștii sau a oricărui material care poate împiedica ca particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutăm, să ajungă la alții și să ducă la răspândirea agentului patogen, „ar fi o măsură suplimentara care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus și în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja și a proteja pe alții”.