Secretarul de stat în MAI Raed Aafat a anunțat adoptarea unui ordin prin care se stabilesc noi reguli de internare la UPU în perioada stării de urgență.

Astfel, potrivit lui Raed Arafat, ordinul prevede că orice persoană care se prezintă la UPU este considerat suspect de coronavirus și nu poate fi refuzată internarea.

El a mai spus că au fost semnalate cazuri în care s-a refuzat sau întârziat cu internarea din cauza lipsei testării pentru Covid-19.

"Orice pacient poate fi suspectat de Covid-19, chiar dacă nu există testare la nivelul UPU, motiv pentru care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător, iar pacientul care are altă patologie se va interna în spitalul în care s-a prezentat, în alt spital sau la un spital stabilit de DSP", a declarat Arafat.

De asemenea, "refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitalicești cade sub incidență penală. Atragem atenția managerilor, șefilor de secție, precum și medicilor care fac gărzi că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi Covid”, spune Arafat.

O altă măsură adoptată de autorități spune că medicii, asistentele, personalul auxiliar, chimiștii, biologii, farmaciștii și terapeuții "pot fi detașați sau delegați la alte unități publice care au deficit major de personal, fără a putea refuza detașarea sau delegarea pe perioada strii de urgență".

Totodată, dacă detașarea sau delegarea se face în alte localități, autoritățile sunt obligate să le asigure hrana și cazarea.