Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că oamenii trebuie să se vaccineze și nu să aștepte tratamentul împotriva COVID-19, care este mai toxic decât un vaccin.

"Încep să apară tratamente, dar eu vreau să spun la toți care așteaptă tratamentul, să citească foarte bine: tratamentul e mai toxic decât orice vaccin, deci tratamentul este o substanță chimică pe care o introduci pentru a trata, pentru a opri virusul respectiv - are un impact asupra corpului, ca orice tratament pe care-l luăm - sunt substanțe chimice pe care le introducem pentru a combate un virus, un microb. Pe când vaccinul este un mod de a stimula un sistem imunitar natural, care reacționează la virusul respectiv. Așa că să nu aștepte, vaccinul rămâne soluția", a spus Arafat în cadrul "Maratonului Informării", citat de Agerpres.

El a precizat că Valul 4 al pandemiei nu s-a încheiat, în ciuda scăderii numărului de cazuri, și că, dacă oamenii nu se vor vaccina, este posibil ca un nou val să aibă un efect asemănător celui actual.

"Valul 4 nu s-a terminat, și după valul 4, dacă nu avem un număr suficient de vaccinați, valul 5 va fi cu un impact asemănător valului 4. Dacă vom avea persoane vaccinate suficient, valul 5, dacă apare, va fi totuși cu un impact mic pe sistemul sanitar, ceea ce înseamnă că vom conviețui cu el fără măsuri similare cu cele pe care le-am luat până acum", a mai spus Arafat.

El a dat exemplul țărilor în care exista un număr mare de vaccinați și în care totuși există o creștere a numărului de cazuri, dar în care noul val nu are impactul pe care l-au avut cele de dinainte, și există mai puțini pacienți pe secțiile de terapie intensivă și mai puține persoane spitalizate, în general.

"Există foarte multe variabile. Nu știm ce va fi. Nu știm dacă va apărea o variantă care va fi mai dificil de gestionat din punct de vedere al vaccinului, din punct de vedere al transmiterii, să fie mult mai agresivă decât actuala variantă. Acum există o variantă în Marea Britanie care se știe că este mai contagioasă decât varianta Delta și despre care se vorbește și este sub examinare acum. Toate aceste aspecte ne arată că lucrurile nu s-au terminat. Da, vaccinul a rămas soluția optimă", a arătat Arafat.