Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni că o demisie de onoare sau o demitere a managerului Spitalului Urziceni este ”morală și potrivită”, după ce o femeie a născut în fața unității medicale. Managerul spitalului a fost amendat.

Alexandru Rafila a explicat luni, într-o conferință de presă, cum s-a întâmplat ca o femeie să nască în fața spitalului din Urziceni, relatează News.ro.

"Personalul care deservea Compartimentul de Primiri Urgențe nu a acordat niciun fel de asistență medicală. Au sunat la 112 ca să preia această femeie gravidă, care mai avea doi copii și să o transfere la o altă maternitate, pretextând că nu există personal medical calificat în serviciul de gardă. Femeia a plecat neînsoțită. A ajuns în fața clădirii, în curtea spitalului. Ambulanța a venit, din fericire, imediat, era foarte aproape și s-a declanșat nașterea, travaliul”, a explicat ministrul Sănătății.

Cei din ambulanță au asistat femeia. Ulterior, și copilul și mama au fost transferați la maternitatea din Slobozia și sunt bine.

Ministrul Sănătății a adăugat că tot personalul medical trebuie să fie guvernat de principiul umanității și al empatiei: 

 
"Acum aș vrea să discut mai puțin despre sancțiuni. Aș vrea să discut despre un principiu pe care nu o să putem să îl modificăm, indiferent câte sancțiuni vom da. E vorba de principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical, cel al umanității, al empatiei, al responsabilității în fața unui om care are nevoie de ajutor. Pentru că nu discutăm despre calificarea profesională a celui care este de gardă, ci discutăm despre un personal medical care trebuie să fie cu grijă pentru pacient, să vadă ce probleme are pacientul, să încerce să-l ajute, nicidecum să-l îndrume spre ieșirea din spital ca să îl preia o ambulanță”. 
 
El consideră că managerul spitalului din Urziceni ar trebui demis:
 
"Chiar dacă nu stă în puterea mea în vreun fel, eu cred că o demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unități medicale de către primarul din Urziceni, ca urmare a acestui eveniment scandalos cred că este și morală și potrivită și vine și unei așteptări din partea populației. Noi avem aceste spitale, repet, ca să acordăm îngrijiri medicale, asistență medicală. Nu putem să avem spitale care nu au interes în niciun fel pentru pacienți sau un interes selectiv pentru pacienți. Mai ales când discuți despre o femeie gravidă, despre un act fiziologic. Nașterea este un act fiziologic, dacă nu este complicată și s-a dovedit că nu a fost o naștere complicată. Faptul că doi colegi de la Serviciul de Ambulanță au putut să asiste această naștere în condiții improvizate, în exterior, iar copilul și mama sunt bine, arată de fapt că ei puteau foarte bine să fie asistați în interiorul spitalului de cei care erau, indiferent de specialitatea medicului care era de gardă. Existau acolo asistenți medicali. Lucrul ăsta se putea realiza în interiorul spitalului, în condiții de siguranță mult mai bune decât cele improvizate din exterior”.
 
Directorul Inspecției Sanitară de Stat, Maria Mioara Comana, a declarat, în conferința de presă, că managerul spitalului a fost amendat cu 4.000 de lei pentru neorganizare.