Profesorul Alexandru Rafila estimează că numărul real de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România este probabil de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel indicat de statisticile oficiale.

”Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din țările în care s-au făcut deja studii de seroprevalență. Între 10 și 20. Cred că mai puțin de 10 nu o să fie”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

De la începutul epidemiei de coronavirus în România, la 26 februarie, au fost depistate 22.165 de infecții cu COVID-19 în România, în condițiile în care sunt testate persoanele simptomatice și alte categorii bine definite (personal medical, pacienți oncologici, cu dializă, etc).

Profesorul Rafila a repetat că o testare în masă a populației nu ar avea o relevanță epidemiologică prea mare.

”Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână și ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubație, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă și se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost”, a explicat Rafila, dând ca exemplu orașul Wuhan, unde s-a făcut o testare în masă a celor 10 milioane de oameni și s-au găsit în urma acestei acțiuni mai puțin de 200 de bolnavi.