Consiliul European a solicitat marți implementarea rapidă a certificatului verde digital, în vederea facilitării liberei circulații în UE.

”Ritmul vaccinărilor s-a accelerat în întreaga UE și ar trebui menținut. Acest lucru, alături de o îmbunătățire a situației epidemiologice generale, va permite o redeschidere treptată a societăților noastre”, se arată în concluziile Consiliului European din 24-25 mai.

Șefii de stat și de guvern îndeamnă însă la menținerea vigilenței în ceea ce privește apariția și răspândirea tulpinilor noi de Sars-CoV-2. 

Consiliul European salută acordul obținut săptămâna trecută cu privire la certificatul digital UE și solicită implementarea sa rapidă, în vederea facilitării liberei circulații în UE. 

Astfel, liderii europeni solicită revizuirea, până la jumătatea lunii iunie, a recomandării Consiliului privind călătoriile în interiorul UE.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat susținerea României pentru implementarea rapidă și unitară a acestor certificate la nivel european, insistând asupra faptului că ”utilizarea acestui certificat nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație”, potrivit Administrației Prezidențiale.

În privința impactului pandemiei, în concluzii se precizează că acesta va putea fi limitat doar printr-un răspuns cuprinzător la nivel mondial:

”UE este cel mai mare exportator de vaccinuri împotriva COVID-19 către restul lumii și își va continua eforturile de sporire a capacităților globale de producție de vaccinuri pentru a răspunde nevoilor de la nivel mondial. Consiliul European solicită intensificarea eforturilor pentru a asigura un acces echitabil la nivel mondial la vaccinurile împotriva COVID-19 și sprijină rolul de lider al COVAX în această privință”.

În acest context, Iohannis a menționat că Bucureștiul a donat Republicii Moldova peste 300.000 de doze și că urmează să doneze Ucrainei 100.000 de doze de vaccin.

Comisia, invitată să-și prezinte rapid pachetul legislativ privind schimbările climatice

UE și statele membre intenționează să doneze cel puțin 100 de milioane de doze până la sfârșitul anului și să contribuie la dezvoltarea capacității locale de producție în concordanță cu Declarația de la Roma a Summitului mondial în domeniul sănătății.

Pe agenda de marți s-au aflat și schimbările climatice, Consiliul European reafirmând concluziile sale de la reuniunea din 10-11 decembrie 2020.

Liderii europeni invită Comisia să își prezinte rapid pachetul legislativ, împreună cu o analiză aprofundată a impactului economic, social și de mediu la nivelul statelor membre.

Totodată, UE salută angajamentul reînnoit al Statelor Unite față de Acordul de la Paris.

În același timp, Uniunea subliniază disponibilitatea sa de a valorifica actuala dinamică mondială și face apel la partenerii săi internaționali, în special la membrii G20, să își sporească nivelul de ambiție înainte de reuniunea COP26 de la Glasgow.