Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a solicitat miercuri, fără succes, o conversație telefonică cu omologul rus Vladimir Putin, pe fondul temerilor privind o invazie iminentă din partea Rusiei, transmite joi AFP.

„Am luat astăzi inițiativa unei convorbiri telefonice cu președintele Federației Ruse. Rezultatul: tăcere”, a declarat în noaptea de miercuri spre joi președintele Ucrainei într-o intervenție adresată națiunii.

În intervenția sa, președintele ucrainean a avertizat că un mare război în Europa ar putea fi inițiat de Rusia în curând. O invazie rusă a Ucrainei ar putea începe „de pe o zi pe alta” cu riscul „de a deveni începutul unui mare război în Europa”, a afirmat Zelenski, vorbind în rusă și nu în ucraineană, așa cum obișnuia.

El a spus că Rusia a adunat „aproape 200.000 de militari” la granița cu Ucraina și a adresat poporului rus următorul mesaj: probabilitatea unui război cu Ucraina „depinde de voi”.

Noi desfășurări de trupe 

Imagini obținut miercuri cu ajutorul satelitului de către compania privată americană Maxar indică noi desfășurări de trupe în vestul Rusiei, multe dintre ele pe o rază de 16 kilometri de granița cu Ucraina și la mai puțin de 80 de kilometri de orașul ucrainean Harkov, informează Reuters.

Imaginile arată desfășurări pe teren, convoaie militare, artilerie și vehicule blindate de transport cu echipamente de sprijin și trupe.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent imaginile obținute de Maxar Technologies, companie care urmărește de mai multe săptămâni acumularea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina.

Kremlinul anunță că separatiștii din Donbas au cerut ajutor Rusiei 

Guvernul rus a anunțat miercuri seară că liderii autoproclamatelor republici separatiste pro-ruse din estul Ucrainei i-au cerut ajutor președintelui Vladimir Putin pentru a respinge agresiunea armatei ucrainene, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de agențiile de presă de stat, a declarat că aceste două regiuni rebele pro-ruse au „solicitat ajutor președintelui Rusiei pentru a respinge agresiunea forțelor armate ucrainene”.

Dmitri Peskov a spus că președintele Vladimir Putin a primit aceste solicitări din partea liderilor republicilor Donețk și Lugansk, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, după ce luni liderul de la Kremlin a recunoscut independența acestora.

„Acțiunile regimului de la Kiev demonstrează refuzul său de a pune capăt războiului în Donbas”, regiunea în care se află aceste două republici, au scris separatiștii pro-ruși, citați de Peskov.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a explicat că ajutorul a fost solicitat în baza tratatelor de prietenie încheiate în această săptămână cu Moscova și care permit o prezență a armatei ruse în aceste teritorii separatiste.

Un alt pretext

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris miercuri pe Twitter că un schimb de noapte al uzinei de produse chimice Titan din Crimeea anexată de Rusia a fost evacuat, transmite Reuters.

Dmitro Kuleba a spus că acesta este o posibilă pregătire pentru o altă provocarea înscenată de Rusia, care a anexat Crimeea în 2014.

„Moscova pare să nu aibă limite în încercările de a crea pretexte pentru agresiuni ulterioare”, a scris șeful diplomației ucrainene pe Twitter. 

Grupaj realizat din surse Agerpres