Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, afirmă că acordul Patriarhiei Române cu MAI a fost unul "interinstituțional, oficial și public" și precizează că "nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă".

"Acordul Patriarhiei Române cu MAI fost fost unul interinstituțional, oficial și public. Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creștine câteva lucruri esențiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei și îi ajută concret pe cei afectați. Până în acest moment, cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica și mai departe", arată Bănescu, într-o declarație acordată miercuri Agerpres.

Anterior, Vasile Bănescu afirma că acordul Patriarhiei cu MAI este "în conținutul său, până la ultima literă, în consonanță cu toate reglementările stării de urgență" și subliniază că România este o țară și o societate edificate pe valorile creștinismului, "nici creștinopată, nici creștinofobă".

"Acordul Patriarhiei cu MAI este în conținutul său, până la ultima literă, în consonanță cu toate reglementările stării de urgență în vigoare (valabile în spațiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc). Poliția Română nu ne asigură tuturor doar protecția și ordinea publică, ci face acum și un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimă tăcut recunoștința. Mai puțin ideologii anticreștini mereu de serviciu. Suntem o țară și o societate edificate pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă", a declarat Bănescu.

El a susținut că a oferi, cu "măsuri de protecție totală și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită", reprezintă un gest salutar și nu criticabil.

"A oferi, sub măsuri de protecție totală și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită și le primesc prin voluntari acreditați și corespunzător echipați (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent și de fireasca grijă față de ceilalți, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace și bucurie în starea de recluziune și reflexivitate în care ne aflăm în acest an!", a mai spus Vasile Bănescu.

Klaus Iohannis solicită revenirea asupra acordului dintre MAI și BOR

Mai mult pe EurActiv »