Persoanele cu diabet zaharat sunt mai vulnerabile la infecția cu SARS COV-2. Conf. dr. Anca Pantea Stoian, vicepreședinta Comisiei Naționale de Diabet, transmite o serie de recomandări pacienților cu diabet, pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19.

”Pacienții cu boli cronice și cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceștia, pacienții cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic și care prezintă complicații alte diabetului, au risc crescut de contaminare și de dezvoltare a simptomatologiei severe. Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum și o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienții diabetici printre cele mai expuse și fragile categorii de pacienți la infecția SARS-COV-2.

În România sunt înregistrate, în Programul Național de Diabet, peste 800.000 de persoane și conform studiului Mentor și Predatorr prevalența diabetului zaharat este de peste 11%. Până în data de 11 aprilie 2020, erau înregistrate 281 de decese cauzate de infecția cu COVID-19, și aproximativ 27% dintre aceștia prezentau diabet zaharat. Dacă luăm în considerare asocierea dintre diabet zaharat și boala cardiovasculară, numărul deceselor este mai mult de jumătate din totalul înregistrat.

Sunt persoanele cu diabet zaharat mai vulnerabile în fața infecției SARS COV-2?

Indiferent că este vorba despre persoane cu Diabet de tip 1 sau tip 2, așa cum se știe, acești pacienți sunt mult mai vulnerabili la infecții. Totusi, nu a fost stabilit un risc diferit între pacienții cu tip 1 și cei cu tip 2 de diabet, toți fiind expuși în aceeași măsură înregistrând un risc de infecție de 2-3 ori mai mare comparativ cu populația generală. Una dintre explicațiile unanim acceptate este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, în special controlul glicemic slab. Pe de altă parte, prezența complicațiilor diabetului sau alte boli cronice coexistente cresc riscul de infecție cu COVID-19 pentru această categorie de pacienți. Un factor de risc major pentru evoluția severă a pacienților cu diabet zaharat și COVID-19 este și vârsta; persoanele ≥ 65 ani fiind mai vulnerabile.

Ce este recomandat pentru pacienții cu diabet pentru a se proteja de infecția SARS-COV-2?

În afara măsurilor generale de prevenție recomandate de către autorități, pacienții cu diabet zaharat ar trebui să ia în considerare câteva aspecte:

1. Asigurarea medicației și a consumabilelor pentru perioada izolării la domiciliu 

 • Ar fi indicat ca pacienții să pregătească o listă de medicație curentă și să roage medicul curant/de familie/diabetolog să le prescrie medicația pentru o perioadă de 1-3 luni (conform prescripției medicale) pentru a evita deplasările repetate la farmacii și cabinete medicale. Să aibă la dispoziție numărul de telefon al medicului de familie/medicului diabetolog/farmacistului și contactul unui membru al familiei/apropiat. Dacă anumite medicamente nu se găsesc temporar în farmacii, comunicați acest aspect medicului pentru ca acesta să vă poată oferi alternative terapeutice.
 • Pacienții insulinodependenți trebuie să se asigure că au un stoc rezonabil de insulină, în limita prescripției și depozitarea acesteia în mod corespunzator. De asemenea, consumabilele pentru testarea glicemiei trebuie asigurate în limite rezonabile și, eventual, procurarea testelor pentru determinarea corpilor cetonici urinari.
 • Pacienții care folosesc pompe de insulină și/sau senzori de monitorizare glicemică, trebuie sa se asigure că au consumabilele necesare într-o cantitate suficientă. Este important să se respecte indicațiile de folosire ale acestora și să nu prelungească utilizarea lor în afara recomandărilor. Bandeletele pentru testarea corpilor cetonici urinari sunt, de asemenea, necesare.
 • Pacienții insulinodependenți, cu regim intensificat de insulină, în special cei cu diabet tip 1 să se asigure că dețin o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe. Este recomandată monitorizarea glicemiei mai frecvent decât de obicei pentru identificarea episoadelor de hipoglicemie și hiperglicemie.

2. Pacienții trebuie să respecte tratamentul prescis și recomandările unui stil de viață sănătos 

 • Tratamentul stabilit de medicul diabetolog/medicul curant va fi modificat doar la recomandarea acestuia. Un aspect foarte important este ca pacienții să urmeze sfaturile medicale avizate și evitarea automedicației sau a suplimentelor naturiste în scop preventiv sau chiar tratament.
 • Prescripția dietetică, calcularea cantității de carbohidrați, diversificarea alimentației cu un aport crescut de legume, fructe, proteine precum și hidratarea corectă trebuie respectate cu strictețe. Totusi, un stoc de produse pe bază de zahăr ar trebui să aibe fiecare pacient diabetic pentru a putea corecta eventualele episoade de hipoglicemie sau dacă se instalează imposibilitatea de alimentare orală normală (tablete de dextroză,băuturi îndulcite, miere, bomboane, etc)
 • Exercițiul fizic, chiar și la domiciliu, de minim 30 minute zilnic, bazat pe exercitii ușoare este de asemenea, un factor important de obținere și păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat.
 • Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu, când multe persoane sunt tentate să amâne repaosul nocturn cât mai târziu în noapte, pierzând orele importante ale unui somn de calitate.
 • Consumul de alcool și alimente, bogate din punct de vedre caloric, ar trebui evitate cât mai mult cu putință. Păstrarea greutății este, de asemenea, un factor important ce influențează valorile glicemice.
 • Izolarea socială poate produce stare de anxietate, panică sau depresie. Orice modificare resimțită trebuie semnalată medicului care vă poate orienta către un serviciu specializat. Pentru evitarea acestor efecte păstrați legătura cu cei dragi, petreceți timp de calitate citind sau dedicați-vă unui hobby.

Precauții

La domiciliu, trebuie să se păstreze igiena spațiilor de locuit prin dezinfectarea obiectelor personale, dar mai ales a tegumentelor atunci când se recoltează sânge pentru monitorizarea glicemiei sau când se montează senzorul de monitorizare glicemică sau cateterul pompei de insulină. Totodată, limitarea contactului social sau a aglomerației este esențială pentru a reduce riscul de contaminare comunitară. Dacă este posibil, este indicată limitarea vizitelor la cabinetele medicale sau internările programate și utilizarea contactelelor telefonice/online/aplicații mobile cu medicul curant. Orice modificare a stării de sănătate trebuie adusă la cunoștința medicului pentru a se putea lua cea mai corectă atitudine.

Ce este recomandat să facă pacienții cu diabet  dacă suspicionează că s-au îmbolnăvit: 

 • Să bea o cantitate de lichide suficientă. Hidratați-vă corespunzător, minim 2 litri, preferabil apă! Dacă întâmpină dificultăți în a se hidrata, la fiecare 15 minute să consume lichide în cantitate mică. Limitați consumul de cafea/băuturi cu cafeină!
 • Nu renunțați la tratamentul pe care îl urmați curent, indiferent de tipul acestuia (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteți alimenta normal sunați medicul diabetolog pentru reevaluarea medicației.
 • Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl consumați alimente ce conțin carbohidrați simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri și verificați după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70mg/dl. Verificați și valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) și la ora 3 noaptea! Notați-le în jurnal și comunicați-le medicului!
 • Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificați prezența corpilor cetonici în urină și sunați medicul în situația în care descoperiți testul pozitiv!
 • Dacă folosiți senzori de monitorizare glicemică și ați luat acetaminofen este bine să verificați valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.
 • Monitorizați tensiunea.
 • Monitorizați temperatura.
 Pacientul cu diabet zaharat post-infecție COVID-19 

Dacă ați fost externat cu diagnosticul de infecție cu COVID-19, pe lângă recomandările primite la externare este foarte important să contactați medicul diabetolog/de familie pentru comunicarea acestui fapt. Este posibil ca profilul glicemic să fie modificat și veți avea nevoie de ajustarea tratamentului anti-diabetic precum și de monitorizare. Trepat, se va relua alimentația uzuală în limitele nutriționale stabilite de medic.

Obligatoriu:

Dacă ați avut contact cu o persoană suspectă/confirmată cu COVID-19 sau dacă ați călătorit recent în străinătate și credeți că ați putut fi expus la coronavirus: 

 • Limitați contactul cu alte persoane
 • Sunați cât mai repede la medicul de familie/112Tel verde: 0800800358
 • Consultați pagina Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne: www.dsu.mai.gov.ro/”.

Coronavirus: Recomandări de conduită socială în prevenirea răspândirii COVID-19

Mai mult pe EurActiv »