Regina Regatului Unit, Elisabeta a II-a, a transmis națiunii al cincilea mesaj de stare excepțională, în cei 68 de ani de domnie. Discursul integral.

BBC Coronavirus: The four other times the Queen has addressed the nation

Regina a mai vorbit națiunii, în situații excepționale, de patru ori: la 24 februarie 1991, la declanșarea războiului terestru din Irak; la moartea prințesei de Wales, Diana, în septembrie 1997; în aprilie 2002, la moartea Reginei Mamă; în iunie 2012, la Jubileul de diamant (60 de ani de la accederea la tron).

Discursul Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, în situația excepțională a epidemei de coronavirus SARS-Cov-2:

"I am speaking to you at what I know is an increasingly challenging time. A time of disruption in the life of our country.

A time of disruption in the life of our country: a disruption that has brought grief to s

În întreaga Commonwealth și în întreaga lume, am văzut povești impresionante ale oamenilor care se pun laolaltă  pentru a-i ajuta pe ceilalți, fie că este vorba de livrarea coletelor și medicamentelor, de a verifica dacă vecinii sunt în regulă sau prin a-și adapta afacerile astfel încât să contribuie la alinarea.

Și deși uneori izolarea poate fi dificilă, mulți oameni de toate credințele sau fără o credință descoperă că aceasta oferă o ocazie de a încetini, a face pauză și a reflecta, în rugăciune sau meditație.

Îmi amintește de primul discurs pe care l-am avut, în 1940, împreună cu sora mea. Noi, eram copii, le-am vorbit de aici, de la Windsor, copiilor care au fost evacuați din casele lor și trimiși departe pentru propria lor siguranță.

Astăzi, încă o dată, mulți vor simți un sentiment dureros de separare de cei dragi.
Dar acum, ca atunci, știm, profund, că este ceea ce trebuie să facem. Ne-am confruntat cu provocări înainte, însă aceasta este diferită. De această dată ne unim cu toate națiunile de pe glob într-un efort comun, folosind marile progrese ale științei și compasiunea noastră fireascăpentru a vindeca. Vom reuși - și acel succes va aparține fiecăruia dintre noi.

Ar trebui să ne asigurăm că, în timp ce e posibil să avem încă mai mult de îndurat, zilele mai bune vor reveni: vom fi din nou cu prietenii; vom fi din nou cu familiile noastre; ne vom întâlni din nou.

Dar deocamdată, vă transmit mulțumirile mele și cele mai calde urări de bine tuturor".

Discursul a fost înregistrat la reședința Majestății Sale, Regina Marii Britanie, Castelul Windsor.