Domolirea valului al treilea al pandemiei de COVID-19, vaccinarea și apropierea verii duc la ridicarea unor restricții în diverse țări. Pe de altă parte, Taiwan interzice intrarea străinilor, după creșterea cazurilor.

Oamenii trebuie să contribuie în continuarea la stoparea Sars-CoV-2, a declarat premierul britanic Boris Johnson, în contextul unor relaxări în Anglia, Țara Galilor și în cea mai mare parte a Scoției, începând de luni, 17 mai.

În două regiuni din Scoția - Glasgow și Moray - restricțiile aplicate nu sunt valabile, din cauza ratei de incidență crescută. Locuitorii din Glasgow cu vârste între 18 și 39 de ani sunt invitați să se vaccineze mai curând decât erau programați, pentru a scădea numărul de cazuri noi de îmbolnăvire.

Pentru prima dată după 16 octombrie 2020, oamenii se pot vizita acasă și se pot îmbrățișa, relatează BBC Online.

Tot de astăzi, se deschid restaurantele și pub-urile la interior, precum și muzeele, teatrele sau cinematografele.

Britanicii vor putea efectua și călătorii în câteva țări.

Boris Johnson i-a îndemnat pe cetățeni să fie precauți, în condițiile în care varianta indiană a virusului se răspândește în continuare în Marea Britanie. Premierul a precizat că Guvernul menține "sub atentă observație" varianta apărută în India și "ia măsuri rapide în cazul în care cresc ratele de infectare".

Ministrul pentru mediul de afaceri Kwasi Kwarteng a declarat pentru BBC Radio 4 că e "foarte încrezător" că Executivul de la Londra va putea ridica și restul restricțiilor din Anglia pe 21 iunie, dar a adăugat că "nu poate garanta acest lucru".

Turcia iese în lockdown

Turcia a ieșit luni din cel mai strict lockdown național de la debutul pandemiei. Vor rămâne însă în vigoare restricțiile de circulație pe timpul nopții (21:00-5:00).

În timpul săptămânii vor fi deschise centrele comerciale. Restaurantele și cafenelele vor putea să ofere doar servicii de livrare sau takeaway.

Vor fi permise și călătoriile între orașe.

În schimb, cinematografele, cluburile sportive și barurile rămân închise, iar elevii vor continua să învețe online.

Ca și până acum, restricțiile nu se aplică și turiștilor străini.

Carantina totală a fost instituită după ce în aprilie s-a ajuns la o cifră record de 60.000 de cazuri noi în fiecare zi. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat peste 10.500 de noi infecții.

Olanda redeschide bibliotecile

Ministrul sănătății, Hugo de Jonge, a anunțat luni mai multe relaxări care se vor aplica începând de miercuri, ca urmare a scăderii numărului de cazuri noi.

Barurile și cafenelele vor avea program prelungit - de la 6:00 la 20:00, sălile de sport și piscinele interioare se vor redeschide, dar vor funcționa cu un număr redus de participanți - 30 în același timp, iar lucrătoarele și lucrătorii sexuali își pot relua actuvitatea, relatează DutchNews.nl.

Se vor redeschide și parcurile de agrement și grădinile zoologice, dar nu și muzeele.

La solicitarea parlamentarilor, vor funcționa din nou și bibliotecile.

Interdicție de intrare în Taiwan pentru străini

După ce a ținut epidemia sub control anul trecut, Taiwanul s-a confruntat în ultimele zile cu un val de îmbolnăviri - peste 200 duminică, astfel că a decis să interzică intrarea cetățenilor străini, relateată Taiwan News.

Restricțiile se aplică în perioada 19 mai - 18 iunie.

Se permite doar intrarea în țară a celor cu permis de rezidență și în cazul unor situații de urgență.

Ce relaxări se aplică de sâmbătă

Mai mult pe EurActiv »