Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit pentru a decide măsurile care vor fi impuse în România pentru perioada Sărbătorilor de iarnă.

UPDATE

Comitetul Național pentru Situații de Urgenă a adoptat în ședința de marți Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepții:

-eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;

-creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;

-eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;

-eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;

-permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

+++

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că Guvernul va face în așa fel încât să se evite aglomerațiile din magazine și să existe posibilitatea ca oamenii să circule.

Anterior, presa relatase că autoritățile iau în calcul permiterea petrecerilor de Revelion și posibilitatea ca programul magazinelor să fie extins până la orele 23:00, față de 21:00 cum este în prezent.

„Sunt luate în calcul aceste aspecte pentru a evita aglomerarea și pentru a asigura timp cetățenilor să își facă cumpărăturile de Crăciun (...) Ne dorim foarte mult ca reprezentanții instituțiilor statului să poată să gestioneze foarte bine aceste situații (...) Să existe posibilitatea ca oamenii să circule”, a spus Ciucă, potrivit HotNews.

Premierul a confirmat că se discută și despre renunțarea la masca de protecție, în zonele care nu sunt aglomerate. Deciziile în acest sens ar putea fi adoptate miercuri.