Guvernul a decis luni deschiderea de la 1 septembrie a restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, precum și a instituțiilor de cultură și spectacole. Barurile, cluburile și discotecile rămân închise în continuare.

Potrivit Hotărârii de Guvern adoptată în ședința de luni, organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/municipiul București este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

Este permisă reluarea activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea putând fi reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

Rata de incidență a cazurilor aferente măsurilor prevăzute se analizează săptămânal și se raportează la Comitetul Național pentru Situații de Urgență de către Institutul Național de Sănătate Publică.

În funcție de acest prag, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pot decide restricționarea, închiderea sau reluarea activităților.

Administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă.

Totodată, va crește numărul persoanelor care pot participa la evenimente private: maximum 50 pentru evenimentele private organizate în interior și maximum 100 de persoane pentru cele organizate în exterior. 

Pe de altă parte, HG menține interdicția pentru activități de tip bar, club sau discotecă.

Ministrul de interne Marcel Vela a precizat, după ședința de Guvern, că în cursul acestei zile vor fi elaborate ordine comune ale Ministerului sănătății, Ministerului economiei și Ministerului culturii privind măsurile ce vor fi luate la reluarea activităților operatorilor din domeniul HoReCa și din artele spectacolului și cinematografie.