Starea de alertă se prelungește în România. Începând de duminică seara, carantina de noapte intră în vigoare de la ora 22:00. Noul prefect al Bucureștiului spune că încearcă să prevină carantinarea Capitalei.

Guvernul a aprobat miercuri prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând de pe 14 martie. Astfel, începând de duminică seara, carantina de noapte va intra în vigoare de la ora 22:00 (față de 23:00 în prezent) până la 05:00. În acest interval se va putea ieși din casă doar pentru motive întemeiate și în baza declarației pe propria răspundere.

Premierul Florin Cîțu a explicat că modificarea orei privind deplasarea în afara domiciliului fost făcută ținând cont, în primul rând, de măsurile adoptate de alte state europene.

Executivul a decis și limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din hoteluri sau pensiuni la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în mai multe stațiuni în care se practică schiul și alte sporturi de iarnă:

- Azuga, Bușteni și Sinaia (județul Prahova);

- Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi (județul Harghita);

- Borșa și Cavnic (județul Maramureș);

- Poiana Brașov, Predeal și Bran (județul Brașov);

- Sovata (județul Mureș);

- Vatra Dornei (județul Suceava);

- Voineasa (județul Vâlcea);

- Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni (județul Caraș-Severin);

- Arieșeni (județul Alba);

- Durău (județul Neamț);

- Novaci-Rânca (județul Gorj);

- Păltiniș (județul Sibiu);

- Stâna de Vale (județul Bihor);

- Straja (județul Hunedoara).

Hotărărea Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

Art. 1 - Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.03.2021.

Art. 2 - Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 14.03.2021, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexă la prezenta.

Art. 3 - Se propune încetarea sprijinului acordat Ministerului Afacerilor Interne de către Ministerul Apărării Naționale, pentru asigurarea pazei și protecției unor obiective, transportul de efective, materiale și tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic și asistență medicală, cu posibilitatea reluării acestuia la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu dispozițiile art. 53 din O.U.G. nr. 70 din 14.05.2020.

Art. 4 - Se propune modificarea cadrului normativ incident în materia conducerii/coordonării operaționale a Poliției Locale de către Poliția Română, prin inspectoratele de poliție județene/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, instituindu-se posibilitatea adoptării acestei măsuri pe perioada stării de alertă.

Art. 5 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Anexa la Hotărârea CNSU nr. 16 din 10 martie 2021 poate fi citită aici.

Declarația pe propria răspundere poate fi descărcată de aici.