Guvernul a revenit luni la restricțiile aplicate eronat la sfârșitul săptămânii trecute. Raed Arafat a spus că a fost vorba de ”neînțelegeri juridice”.

UPDATE

Diferențele dintre decizia CNSU și HG au fost ”neînțelegeri juridice”, a susținut luni Raed Arafat.

El a mai spus că nu se găsește nicăieri cuvântul ”mall”, deoarece nu e o ”definiție juridică”. În legislație există denumirea ”centre comerciale”.

A rămas însă diferența între școlile private - care pot organiza cursuri online - și cele de stat, care nu au această posibilitate. Explicația: în unele școli private a fost deja vacanță.

+++

Eroarea prin care prezentarea certificatului verde nu era obligatorie la intrarea in mall-uri a fost corectată luni.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 25 octombrie 2021, Hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19_ prin care se propune:

-accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor; 

-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;

c)persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;

d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului. 

-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru:

a)persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;

b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

+++

"Pentru magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale, adică mall-uri, se va intra numai cu certificatul verde, pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde, cum am zis, vaccinat sau trecut prin boală”, susținea vineri Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial nu prevede însă obligativitatea prezentării certificatului verde pentru a putea intra în mall-uri.

HG nu include nici folosirea certificatului verde nici pentru hoteluri, deși măsura a fost propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobată de Guvern.

”Părerea mea este că cel mai bine acum este să stăm unde am fost - pentru că, atenție, ce n-am zis: și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi; inclusiv în hoteluri”, zicea Arafat tot în conferința de presă de vineri.

O altă problemă apărută după ultimele decizii guvernamentale privind noile restricții se referă la diferențierea dintre școli. Dacă cele de stat intră ”forțat” în vacanță timp de două săptămâni, cele private pot ține cursuri în format fizic. 

”Se mai întâmplă ... a fost o eroare”, a explicat la Digi 24 ministrul interimar de finanțe, Dan Vîlceanu:

„Se mai întâmplă asemenea lucruri. Nu cred că e un moment în care poți să dai vina pe cineva. Eu înțeleg că sunt două articole diferite, nu mă întrebați, că nu știu, nu mă pricep la toate. E o chestiune legată de Ministerul Educației, de Ministerul Sănătății, e o hotărâre CNSU, care înțeleg că a fost bine, nu știu, a fost o eroare, pur și simplu. Atunci când e o eroare, e bine să o recunoști”.

”Conform art. 8.1 din decizia CNSU, se suspendă prezența fizică din școlile și grădinițele private. Se suspendă prezența fizică înseamnă că școlile private pot organiza sau vacanță, sau cursuri online. Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul educației a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”, a declarat duminică ministrul interimar al educației, Sorin Cîmpeanu.