România va beneficia de o cantitate de 25.157 flacoane Veklury (Remdesivir) pentru tratarea pacienților cu COVID-19, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu producătorul medicamentului, a anunțat Ministerul Sănătății.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

Achiziția, cu o valoare totală de 63 milioane de euro, finanțată din instrumentul de sprijin de urgență al Comisiei, va asigura tratamentul a aproximativ 30.000 de pacienți din Europa care prezintă simptome severe de COVID-19.

Medicamentele vor fi repartizate în trei tranșe, iar în data de 7 august, România va primi 6.026 flacoane de Remdesivir, care vor asigura tratamentul unui număr de peste 1.200 de pacienți eligibili (5 flacoane/pacient), a precizat Ministerul Sănătății.

„Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania.

Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10.336 flacoane pentru aprox. 2.067 pacienți eligibili, iar în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8.795 flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienți eligibili”, a adăugat instituția.

Livrarea cantităților se va face în depozitele companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 555/2020, în funcție de numărul de cazuri medii și severe eligibile.